Conform acestei cercetări, la finele anului 2013, România s-a clasat pe locul 28 atât în indexul energiei eoliene, cât şi în indexul energiei solare fotovoltaice. Pe de altă parte, ţara noastră ocupa poziţia cu numărul 36 la energie produsă din biomasă, scrie Agerpres.
Studiul EY relevă, totodată, că la nivel global a existat o scădere cu 11% a investiţiilor globale în energie regenerabilă, ceea ce anunţă încă un an dificil pentru sector, în special la nivelul politicilor care se menţin incerte şi reduc apetitul investitorilor pe mai multe pieţe.
În clasamentul mondial conduce SUA, urmate de China, Germania, Japonia şi Marea Britanie.
Tendinţele din industrie în 2014 arată că eficienţa şi eficacitatea, tehnologia de nouă generaţie, pieţele noi şi sursele inovative de finanţare sunt esenţiale pentru creşterea industriei.
„Guvernele şi mediul de afaceri vor fi nevoite să ia în calcul ce va presupune creşterea rezistenţei sectorului energetic, fiind cunoscută incapacitatea istorică a industriei de a absorbi şocurile economice, politice şi de mediu. Acestea trebuie să aibă în vedere efectuarea unei evaluări transparente şi obiective pentru a identifica mixul energetic cel mai potrivit şi pentru a adopta un plan centralizat de acţiune care să contracareze incertitudinea din piaţă şi, în acelaşi timp, să încurajeze participarea sectorului privat”, se notează în Raportul EY.
Cercetarea RECAI realizează un clasament al primelor 40 de pieţe din punct de vedere al atractivităţii şi oportunităţilor de investiţii în sectorul energiei regenerabile, având la bază o serie de indicatori macroeconomici, indicatori ai pieţei de energie şi de tehnologie specifică.