„Am finalizat schema de sprijin pentru marii consumatori industriali, am transmis-o Consiliului Concurenţei şi, conform regulamentelor şi ghidului UE, am mers cu reducerea până la 85% în cazul certificatelor verzi, astfel încât să păstrăm locurile de muncă şi să dăm posibilitatea produselor industriale româneşti să fie competitive”, a spus Niţă, potrivit Agerpres.
El a adăugat că şi taxa de cogenerare va fi redusă cu 20% pentru marii consumatori industriali.
„Marii consumatori, la rândul lor, vor avea de îndeplinit nişte condiţii pentru a beneficia de această schemă. Sper că, în felul acesta, vom putea scădea preţul la energie pentru marii industriaşi, astfel încât să păstrăm locurile de muncă, iar produsele lor să intre în piaţă„, a mai spus Niţă.
Cuantumul taxelor energetice, respectiv certificatele verzi şi contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, a crescut în ultimii ani, din cauza numărului mare de proiecte de energie regenerabilă intrate pe piaţa românească, astfel că marii consumatori de energie au cerut autorităţilor o schemă de sprijin.
Producţia de energie regenerabilă este subvenţionată în prezent prin certificatele verzi pe care le primesc producătorii şi pe care le plătesc toţi consumatorii din România.