Schimbare MAJORĂ pentru elevi. Legea educaţiei se modifică din nou

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi legea de aprobare a OUG 117/2013 privind modificarea Legii educaţiei naţionale, care prevede, printre altele, revenirea clasei a IX-a la liceu şi creşterea duratei învăţământului obligatoriu de la 10 la 11 ani. Legea de aprobare a OUG 117 a fost aprobată cu 278 voturi pentru, 40 voturi împotrivă şi 24 abţineri.
Alina Costache
25 feb. 2014, 11:32
Schimbare MAJORĂ pentru elevi. Legea educaţiei se modifică din nou

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a explicat că OUG 117 ‘legiferează menţinerea duratei de patru ani pentru ciclul gimnazial şi pentru liceu, creşterea duratei învăţământului obligatoriu de la 10 la 11 ani, clasa pregătitoare, clasele I-VIII şi clasele a IX-a şi a X-a, acordarea dreptului absolvenţilor învăţământului profesional să continue studiile liceale la forma de învăţământ cu frecvenţă’. Totodată, actul normativ introduce o serie de precizări cu privire la învăţământul postliceal şi la clasa pregătitoare.

Noi MODIFICĂRI la Legea Educaţiei. Evaluarea naţională şi Bacalaureatul după modelul testelor PISA, din 2019

‘Un element foarte important este acela prin care se acordă tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun şi elevilor din învăţământul profesional, înlăturându-se o discriminare existentă până acum în lege’, a subliniat Costoiu, potrivit Agerpres.

O altă prevedere a ordonanţei reglementează calendarul de introducere a noilor forme ale examenelor de evaluare naţională, admitere la liceu şi bacalaureat, începând cu generaţiile de elevi care intră în clasa a cincea din anul 2015-2016.

‘Se extinde cadrul general pentru subvenţionarea cursurilor aferente frecventării liceului şi pentru elevii din mediul urban care provin din grupuri socio-economice dezavantajate’, a precizat ministrul.

Extinderea de la trei la şase ani a dreptului cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învăţământul preuniversitar pe baza rezultatelor obţinute la examenul de titularizare este o altă modificare introdusă prin OUG 117.

‘O măsură care vine, de asemenea, în sprijinul tinerilor: se clarifică durata anului universitar pentru studenţii din anii terminali, astfel încât aceştia să poată beneficia de toate drepturile conform statutului lor până la data de 30 septembrie. (…) Se introduc modalităţi de suplimentare a alocării fondurilor către universităţi, în principal prin încurajarea cooperării universităţilor preponderent cu mediul socioeconomic. Şi, de asemenea, câteva reglementări privind funcţionarea ARACIS, având în vedere situaţia tranzitorie în care această instituţie se află’, a mai menţionat Mihnea Costoiu.

Notele din liceu NU mai contează la ADMITEREA LA FACULTATE

OUG 117 mai prevede, de asemenea, ca Biblioteca pedagogică să devină secţie distinctă a Bibliotecii Centrale Universitară.

PDL s-a pronunţat împotriva OUG 117/2013 de modificare a Legii educaţiei naţionale. Deputatul Raluca Turcan a afirmat că ‘prin această ordonanţă se aduc câteva regrese evidente în sistemul educaţional’ şi a menţionat în acest sens ‘amânarea introducerii testelor transdisciplinare la evaluarea naţională, admiterea la liceu şi bacalaureat’.

‘De când a ajuns PSD-ul la guvernare a amânat acest sistem de predare transdisciplinară şi acum prin această ordonanţă se amână evaluarea pentru anul şcolar 2015-2016 în care intră elevii de clasa a V-a şi clasa a IX-a. Această amânare va duce la două generaţii de elevi care-şi vor găsi foarte greu loc pe piaţa muncii’, a declarat Turcan, adăugând că ‘USL şi PSD menţine forţat învăţământul liceal de patru ani’.

Legea de aprobare a OUG 117/2013 are caracter organic iar Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Dumnezeu a fost de partea mea! Donald Trump a povestit de ce a întors capul în timpul atentatului
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Donald Trump acceptă nominalizarea pentru a treia candidatură prezidențială și condamnă „vânătorile de vrăjitoare partizane”
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'