Peste 60% dintre gravidele din România nu se prezintă niciodată la medic în timpul sarcinii

Peste 60% dintre femeile gravide din România din zonele rurale, dar şi din Capitală, nu se prezintă niciodată la medic în timpul sarcinii, potrivit unui raport lansat marţi de Salvaţi Copiii.
Iulian Tudor
25 feb. 2014, 13:18
Peste 60% dintre gravidele din România nu se prezintă niciodată la medic în timpul sarcinii

Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat, marţi, raportul global „Ending Newborn Deaths – Ensuring every baby survives”, prin care atrage atenţia asupra faptului că mai mult de un milion de nou-născuţi mor anual în prima lor zi de viaţă, primele 24 de ore fiind cele mai importante şi mai riscante, potrivit Agerpres.

Noul raport, „Combaterea deceselor în rândul nou-născuţilor”, arată că o jumătate din decesele din prima zi de naştere din întreaga lume ar putea fi prevenite dacă mama şi copilul ar avea acces la asistenţă din partea unei moaşe calificate şi acces la servicii medicale gratuite.

Potrivit documentului, în fiecare an, în lume, 40 de milioane de femei nasc fără ajutor instruit, în Etiopia doar 10% dintre naşteri au ajutor calificat, în timp ce în unele zone rurale din Afganistan este doar o moaşă pentru 10.000 de femei.

CITEŞTE ŞI: Descoperirea ULUITOARE din ABDOMENUL unei femei. Ce au găsit medicii la zeci de ani după ce a rămas GRAVIDĂ

Mortalitatea neonatală se datorează în principal consecinţelor naşterii premature şi a complicaţiilor din timpul naşterii, o bună parte dintre acestea putând fi evitate dacă naşterea este asistată de cadre medicale pregătite, în condiţii de dotare adecvată.

Raportul aminteşte şi că 1,2 milioane de copii sunt născuţi morţi în fiecare an, atât de pe urma complicaţiilor intra-partum, dar şi ca o consecinţă a infecţiilor materno-fetale prenatale sau a hipertensiunii arteriale induse de sarcină – preeclampsie, complicaţii care ar fi mai uşor de controlat dacă sunt recunoscute din timp.

Lumea a făcut în ultimul deceniu progrese uimitoare în reducerea mortalităţii copiilor preşcolari – aproape înjumătăţind numărul de decese de la 12 milioane în 1990 la 6,6 milioane în 2012 – datorită în principal unui mai bun control al infecţiilor prin vaccinări, tratamentul eficient al pneumoniei, diareei şi a malariei, dar şi printr-o mai bună planificare familială şi prin ameliorarea nutriţiei. Cu toate acestea, mortalitatea copiilor în prima lună de viaţă şi în prima zi de viaţă rămâne o piatră de încercare. În încercarea de a salva milioane de vieţi la naştere, Salvaţi Copiii Internaţional a cerut liderilor lumii să se angajeze în 2014 la un Plan pentru schimbare (Every Newborn Action Plan) – plan care se concentrează pe instruirea medicilor şi echiparea unui număr suficient de cadre medicale, pentru a se asigura că niciun copil nu este născut fără ajutor corespunzător, precum şi pe eliminarea taxelor pentru serviciile la naştere„, arată raportul.

VEZI ŞI: Gravida care a uimit medicii a născut. Femeia a fost asistată de 40 de medici

Sursa citată avertizează că decesele nou-născuţilor reprezintă în acest moment aproape jumătate din totalul deceselor copiilor cu vârsta sub cinci ani.

Prima zi din viaţa unui bebeluş este cea mai dificilă şi prea multe mame, în special în ţările afectate de sărăcie, dau naştere singure, pe podeaua lor din casă, fără niciun ajutor calificat. Auzim poveşti de groază, cu mame care merg pe jos ore întregi în timpul travaliului pentru a găsi ajutor instruit, dar de prea multe ori se termină în tragedie. Este de neiertat că multe dintre aceste decese ar putea fi evitate doar dacă ar exista cineva la îndemână pentru a se asigura că naşterea a avut loc în condiţii de siguranţă şi care ar şti ce să facă într-o situaţie de urgenţă„, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Totodată, organizaţia cere guvernelor să emită o declaraţie definitivă pentru eliminarea tuturor cazurilor de mortalitate infantilă ce pot fi prevenite, salvând 2 milioane de nou-născuţi pe an şi reducând cele 1,2 milioane de cazuri de copii morţi la naştere.

Salvaţi Copiii mai susţine că guvernele trebuie să se asigure că până în 2025 fiecare naştere este asistată de personal medical calificat şi dotat cu echipamente corespunzătoare, care poate oferi îngrijire de calitate, inclusiv intervenţii esenţiale pentru sănătatea nou-născutului.

Alte solicitări se referă la cheltuirea pentru sănătate a cel puţin 60 dolari pe cap de locuitor pentru plata instruirii, echipării şi susţinerii personalului medical, eliminarea taxelor de utilizare pentru toate serviciile privind sănătatea mamelor, a nou-născuţilor şi a copiilor, inclusiv pentru intervenţiile obstetricale urgente.

Salvaţi Copiii mai susţine că sectorul privat, în special companiile farmaceutice, ar trebui să contribuie la găsirea de soluţii pentru satisfacerea nevoilor încă neacoperite, prin dezvoltarea de soluţii inovatoare şi creşterea accesului celor mai săraci oameni la produsele noi, existente, privind sănătatea mamei, nou-născutului şi copilului.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Semnele care arată fără dubii. Ai telefonul ascultat
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Sindicatele amenință cu proteste din cauza Ordonanței ‘trenuleț’
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă