Potrivit unei informări transmise de administratorii pârtiilor, se schiază în condiţii foarte bune pe pârtia „Lobogo” din staţiunea Băile Homorod, pe un stat de zăpadă de 70 de centimetri, pe cele trei pârtii din Harghita Mădăraş şi pe cele de la Bucin, acoperite cu zăpadă a cărei grosime variază între 80 şi 150 de centimetri, pe cele trei pârtii din Harghita Băi, acoperite cu peste un metru de zăpadă bătătorită şi pe pârtia Tolvayos din Miercurea Ciuc, informează Mediafax.
Administratorul pârtiilor din Harghita Mădăraş, Sipos Zoltan, a declarat, vineri, că viscolul s-a oprit, zăpadă este din abundenţă, starea traseelor de schi este excelentă, iar Serviciul Salvamont veghează la siguranţa turiştilor.
„Avem strat de zăpadă de 120-150 de centimetri, avem două teleschiuri şi trei baby-lifturi, pârtiile acoperă toate categoriile solicitate, de la cele pentru începători până la schiul extrem, vremea este bună şi viscolul s-a oprit. Avem monitori de schi pentru începători şi echipa Salvamont, cu care am făcut contract, care supraveghează ca totul să se desfăşoare fără probleme”, a afirmat Sipos Zoltan.
Potrivit acestuia, la centrul de închiriere sunt disponibile echipamente complete de schi contra sumei de 35 de lei pe zi, iar abonamentele de schi pentru o zi sunt de 50 de lei pentru adulţi şi de 35 de lei pentru copii.
Şi la Harghita Băi, cele trei pârtii oferă condiţii foarte bune de schiat, însă turiştii care nu şi-au făcut rezervare din timp nu mai au nicio şansă, locurile de cazare în staţiune fiind ocupate în totalitate.
„Starea pârtiilor este foarte bună, drumurile de acces în staţiune sunt curăţate, iar locurile de parcare sunt pregătite. Teleschiurile funcţionează corespunzător, nocturna la fel, astfel încât doritorii pot aluneca pe schiuri sau pe placă de dimineaţă până la ora 22.00”, a precizat Kristaly Peter, patronul Parcului de Aventură „Balu” din Harghita Băi.
Un echipament de schi complet se poate închiria cu 30 de lei pe zi, iar abonamentele de schi costă 25 de lei pe zi la pârtia „Csipike” şi 50 de lei pe zi la pârtia „Kosuth”, care este mult mai lungă şi este prevăzută cu trei variante, cu grade de dificultate diferite.
În staţiune se mai pot practica snow-tubing-ul, săniuşul, patinajul şi plimbările cu snow-mobilul pe trasee montane bine stabilite.
În Harghita se mai poate schia în bune condiţii pe pârtiile de la Ciumani, Borsec şi Băile Tuşnad, acoperite cu straturi de zăpadă de la 30 la 60 de centimetri.
De altfel, pe pârtia de la Băile Tuşnad a început, vineri după-amiază, „Cupa Tuşnad” la schi, constând în probe de coborâre şi slalom, la care participă aproximativ 250 de concurenţi, la cinci categorii de vârstă, şi care este urmărită de peste 300 de spectatori, potrivit primarului localităţii, Albert Tibor.
Turişii din staţiunea Băile Tuşnad vor putea urmări, la sfârşit de săptămână, şi un concurs de atelaje trase de câini din zonele arctice.