Comitetul Executiv Naţional al PSD ar putea lua în calcul decizia de înlocuire a lui Crin Antonescu din funcţia de preşedinte al Senatului, a declarat senatorul social-democrat Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Camerei superioare, potrivit Agerpres.
VEZI ŞI Antonescu: Nu demisionez din funcţia de preşedinte al Senatului
„Există o decizie politică a PSD, luată luni, în şedinţă (a Biroului Permanent Naţional al PSD – n.r.) în care s-a stabilit foarte clar că nu vom avea în vedere o schimbare a domnului Crin Antonescu din funcţia de preşedinte al Senatului. Sigur, după atitudinea de aseară, după modul în care domnul Crin Antonescu a vorbit despre PSD, despre Victor Ponta, despre cum ar trebui condusă România, o să se facă, probabil, o nouă analiză”, a afirmat Ioan Chelaru.
El a apreciat că „modul în care se va conduce Senatul în lunile următoare este extrem de important” pentru proiectele asumate de PSD în campania electorală.
Pe de altă parte, PNL cere demisia premierului Victor Ponta.
„Cerem demisia domnului Victor Ponta din funcţia de prim-ministru. Domnul Ponta a primit mandatul şi apoi învestitura ca prim ministru în fruntea unui guvern al USL din care şi noi făceam parte, în urma unui vot al cetăţenilor, un vot copleşitor, majoritar pentru o alianţă politică din care făceam şi noi parte, şi pe un program politic la care şi noi aveam contribuţie. Reacţia firească, în urma retragerii miniştrilor liberali, deci practic a aproape jumătate din Guvern, trebuie să fie, din punctul nostru de vedere, demisia sa”, a declarat acesta.
Antonescu a explicat că se aşteaptă ca Victor Ponta să nu îşi prezinte demisia din funcţia pe care o deţine în Guvern, adăugând că PNL este pregătit să îşi asume guvernarea României.
„Probabil că domnul Ponta nu o va face (nu-şi va da demisia – n.r.) pentru că domnia sa ne-a anunţat public că nu are de gând să facă acest lucru. Dacă nu va face acest lucru, PNL va rămâne în Opoziţie. Noi nu am dezertat de la obligaţia de a participa la guvernarea acestei ţări, suntem gata să participăm la orice formulă guvernamentală, suntem gata de a guverna atât cât este susţinerea noastră politică. Nu fugim de această responsabilitate, dar nu mai putem cauţiona un Guvern care, din foarte multe puncte de vedere, a încălcat prin persoana şi prin decizia primului ministru şi programul de guvernare şi regulile interne de guvernare şi termenii fundamentali ai înţelegerii politice”, a mai spus Antonescu.
Acesta a ţinut să precizeze că în situaţia în care Victor Ponta ar demisiona, desemnarea viitorului premier se va face pe baza criteriului majorităţii parlamentare.
„În urma acestei demisii s-ar urma procedurile constituţionale, s-ar face consultări la Cotroceni şi, în orice caz, şi acele consultări şi viitoarea desemnare a unui prim ministru nu ar putea avea loc pe alte criterii decât pe cele ale unei probabile majorităţi parlamentare. Cu alte cuvinte, domnul Ponta ar avea şanse să obţină un nou mandat dacă are sau poate să angajeze constituirea unui majorităţi. Nu contestăm acest lucru”, a adăugat liderul PNL.
Antonescu a adăugat că, în opinia liberalilor, este necesar ca în cel mai scurt timp să se contureze o formulă de Guvern, dar nu bazată pe interimate, care astfel să clarifice „cine este la putere şi cine în opoziţie”.
De asemenea, Antonescu a criticat apelul lansat liberalilor de către premierul Victor Ponta, afirmând că această atitudine este o formă ”de mituire politică” bazată pe speranţa că ‘poate-poate vreo doi secretari de stat de la noi încep să plângă şi îşi cer postul înapoi’.
„Un gest foarte responsabil, la care trebuie totuşi să îşi dea concursul şi domnul Ponta, este ca foarte repede să avem un Guvern clar stabil. (…) Domnul Ponta, probabil, crede că nu e cazul. Dacă Ponta face opţiunea de a nu veni să ceară o nouă învestitură, îşi adaugă ceva la Guvern, îşi croieşte, îşi cârpeşte un alt Guvern, să o facă mai repede dar nu cu interimate de 45 de zile că poate-poate vreo doi secretari de stat de la noi încep să plângă şi îşi cer postul înapoi. Această atitudine pe care eu am numit-o un soi de tentativă de mituire politică, asta a fost ieşirea domnului Ponta de ieri: ‘Hai, veniţi. Eu ştiu că voi mă iubiţi, că voi vreţi să guvernaţi’. A eşuat şi asta. Să renunţe la ea, să facă un Guvern, să pună pe cine doreşte, dar să fie clar că ăla este Guvernul României, unde sunt miniştri stabili şi mergem mai departe. Ştim cine e la putere şi cine în opoziţie. Este o chestiune importantă, (…) altfel lucrurile tind să se prelungească şi să fie prezentate ca o criză politică care poate să dăuneze imaginii ţării”, a conchis acesta.