Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a înmânat însemnele de Ofiţer al Ordinului Naţional al Meritului precizând că aceste „distincţii excepţionale” sunt rezervate de către Republica Franceză celor care au adus servicii eminente în beneficiul societăţii.
„Pentru mine este deosebit de plăcut să aduc un omagiu unui mare medic aici în România, care se inspiră din marea tradiţie a medicinei franceze (…) pentru mine cariera dumneavoastră stă mărturie a unei remarcabile voinţe şi tenacităţi pentru progresul medicinei în ţara dumneavoastră”, a declarat ambasadorul Franţei la Bucureşti.
Henri Paul a făcut referire la colaborările dintre medicii francezi şi români, apreciind că schimburile de experienţă în acest domeniu sunt constante.
„Unele dintre aceste colaborări chiar au fost vizibil fructificate, ca de exemplu participarea pompierilor la crearea SMURD, un serviciu pentru care românii şi-au arătat făţiş ataşamentul”, a mai spus ambasadorul francez la Bucureşti adăugând că este convins că astfel de cooperări instituţionale în domeniul sănătăţii vor putea fi stabilite şi în viitor.
Henri Paul a amintit că medicul Irinel Popescu a realizat prima grefă de ficat efectuată în România, prima grefă de ficat împărţită între doi pacienţi şi „impresionantele grefe domino”.
„Săptămâna aceasta aţi realizat o premieră în ţara dumneavoastră printr-o operaţie extraordinar de delicată, de înlocuire a unui ficat atins de metastaze canceroase”, a mai spus ambasadorul Henri Paul.
Doctorul Irinel Popescu a declarat că este o mare onoare pentru el să primească această distincţie din partea statului francez ca recunoaştere a carierei sale profesionale.
„Sunt cu atât mai onorat cu cât este pentru prima oară când această înaltă distincţie este acordată unui medic român”, a subliniat Irinel Popescu.
El a menţionat că a efectuat un important stagiu de transplant hepatic în clinica profesorului Henri Bismuth de la Spitalul Paul Brousse din Paris şi de-a lungul timpului a păstras strânse relaţii cu colegii francezi în 2002 fiind ales membru asociat străin al Academiei franceze de Chirurgie iar cinci ani mai târziu membru de onoare al Asociaţiei franceze de chirurgie.
Medicul Irinel Popescu a mai spus că în cadrul Institutului Clinic Fundeni a pus bazele unei bănci pentru tumori în colaborare cu societatea franceză RnTech şi timp de câţiva ani au studiat împreună modificările genomului uman în diverse tipuri de cancer.
„Cancerul de pancreas rămâne principala noastră preocupare şi în acest sens am stabilit o bună colaborare cu Institutul Gustave Roussy din Paris. În ce priveşte studiul cancerului hepatic păstrez o colaborare fructuoasă cu Institutul Pasteur din Paris”, a mai spus Irinel Popescu.
Profesorul Irinel Popescu a adăugat în finalul discursului său că pentru medicii români Franţa rămâne un model din care ei au de învăţat şi la care se raportează mereu.