Veşti proaste pentru fumători: Parlamentul European a aprobat noi norme pentru produsele din tutun

Parlamentul European a aprobat miercuri o directivă a UE revizuită privind produsele din tutun. Acest nou act legislativ conține norme mai stricte referitoare la modul în care produsele din tutun sunt fabricate, produse și prezentate în UE și introduce norme pentru anumite produse derivate din tutun.
Cristina Dinu
27 feb. 2014, 07:49
Veşti proaste pentru fumători: Parlamentul European a aprobat noi norme pentru produsele din tutun

Noua directivă urmărește să îmbunătățească funcționarea pieței interne a UE pentru produsele din tutun, asigurând în același timp un nivel înalt de sănătate publică. Consiliul și Parlamentul European au solicitat în mod repetat o revizuire a directivei din 2001, din cauza unor evoluții semnificative în trei domenii principale.

În primul rând, au apărut noi dovezi științifice privind, de exemplu, aromele destinate utilizării în produsele din tutun și eficiența avertismentelor referitoare la sănătate.

În al doilea rând, pe piață au apărut produse noi, cum ar fi țigaretele electronice și produsele din tutun puternic aromate.

În al treilea rând, au existat evoluții la nivel internațional în ultimul deceniu, la care statele membre ale UE au răspuns prin reglementări diferite. UE și toate statele membre sunt părți la Convenția-cadru a OMS pentru controlul tutunului (CCCT), care are caracter juridic obligatoriu și care a intrat în vigoare în februarie 2005.

Unul dintre cele mai importante motive pentru ca normele privind produsele din tutun să devină mai stricte este impactul negativ al consumului de tutun asupra sănătății populației. Utilizarea tutunului provoacă aproximativ 700 000 de decese evitabile în UE, în fiecare an. Marea majoritate a fumătorilor încep să fumeze din tinerețe – 70 % înainte de vârsta de 18 ani și 94 % înainte de vârsta de 25 de ani. Noua directivă urmărește ca produsele din tutun și consumul de tutun în UE să fie mai puțin atractive, în special pentru tineri.

Cum vor arăta viitoarele pachete de țigarete?

După cum arată imaginea, viitoarele pachete vor fi acoperite în mod obligatoriu cu avertismente referitoare la sănătate sub formă de text și imagini pe 65 % din partea anterioară și posterioară a pachetelor de țigarete – de amplasat pe marginea superioară. 50 % din suprafața părților laterale ale pachetelor va fi, de asemenea, acoperită cu avertismente referitoare la sănătate (de exemplu, „Fumatul ucide – renunțați acum„; „Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer”), înlocuind actualele indicații privind conținuturile de gudron, nicotină și monoxid de carbon.

Dimensiunile minime ale avertismentelor referitoare la sănătate vor asigura vizibilitatea, iar pachetele suple de țigarete, stil „ruj de buze”, care adesea vizează femeile tinere, vor fi interzise.

Pentru a asigura vizibilitatea avertismentelor referitoare la sănătate, va fi obligatoriu ca pachetele de țigarete să aibă o formă cuboidă, iar fiecare pachet va conține un minimum de 20 de țigarete.

Pe pachete nu va fi permisă prezența caracteristicilor sau a elementelor promoționale sau înșelătoare. Acestea includ, de exemplu, referiri la beneficii pentru stilul de viață, la gust sau la arome sau la absența lor (de exemplu, „fără aditivi”), oferte speciale sau sugestii că un anumit produs este mai puțin dăunător decât altul.

Norme similare se vor aplica pachetelor conținând tutun de rulat, care, de asemenea, vor trebui să aibă pe 65 % din suprafața lor avertismente combinate referitoare la sănătate, pe partea anterioară și posterioară, precum și avertismentele suplimentare sub formă de text. Ambalajele conținând tutun de rulat pot avea o formă cuboidă sau cilindrică sau de pungă, iar fiecare pachet va conține minimum 30 de grame de tutun.

Deși directiva UE vizează toate produsele din tutun, statele membre dispun de o oarecare libertate în ceea ce privește normele de etichetare a produselor care, în prezent, nu sunt utilizate în cantități semnificative, cum ar fi tutunul de pipă, trabucurile, țigările de foi și produsele din tutun care nu se fumează.

În timp ce statele membre pot opta să scutească aceste produse de normele mai stricte de etichetare, de exemplu, de avertismentele referitoare la sănătate combinate sub formă de imagini și text, ele vor fi obligate să se asigure că aceste produse poartă un avertisment general și un avertisment suplimentar sub formă de text. Produsele din tutun care nu se fumează vor trebui să poarte avertismente referitoare la sănătate pe cele două suprafețe ale pachetului care sunt cele mai mari. Ca și în cazul directivei precedente, se aplică norme specifice pentru amplasarea și dimensiunile tuturor avertismentelor.

În țigarete și în tutunul de rulat nu trebuie utilizate arome în cantități care să confere produsului o aromă distinctă („caracteristică”) alta decât cea a tutunului. Directiva interzice țigaretele și tutunul de rulat cu orice astfel de aromă caracteristică. Statele membre și Comisia se pot consulta cu un comitet consultativ european independent înainte de a lua decizii în această privință. Mentolul este considerat o aromă caracteristică și va fi eliminat treptat din comerțul cu produse din tutun pe parcursul unei perioade de patru ani – perioadă care se aplică tuturor produselor cu o cotă de piață de peste 3 % în UE.

Alte produse din tutun, cum ar fi trabucurile, țigările de foi și produsele din tutun care nu se fumează, sunt exceptate de la interdicția de utilizare a aromelor caracteristice. Această exceptare va fi eliminată în cazul în care circumstanțele se vor modifica substanțial (în ceea ce privește volumul vânzărilor sau prevalența utilizării în rândul tinerilor). Tutunul pentru uz oral (tutunul snus) este exceptat de la această interdicție, precum și de la alte reglementări referitoare la ingrediente.

Aditivii necesari pentru fabricarea produselor din tutun, inclusiv zahărul pierdut în timpul procesului de prelucrare, vor putea fi utilizați în continuare. Directiva nu face diferențe între soiuri de tutun, cum ar fi tutunul Virginia, Burley sau oriental.

Raportarea obligatorie cu privire la ingrediente este prevăzută pentru toate produsele din tutun, într-un format electronic standardizat. Vor intra în vigoare obligații de raportare mai amănunțite pentru anumite substanțe frecvent utilizate în țigarete și în tutunul de rulat (listă de priorități). Acestea vor permite autorităților de reglementare să obțină mai multe informații cu privire la ingredientele conținute în produsele din tutun, precum și la efectele lor asupra sănătății și a dependenței.

La fel ca în precedenta directivă, raportarea va fi obligatorie pentru emisiile de gudron, nicotină și monoxid de carbon în cazul țigaretelor, precum și pentru alte emisii în cazul în care aceste informații sunt disponibile. De asemenea, statele membre pot solicita producătorilor să efectueze studii suplimentare privind efectele aditivilor asupra sănătății.

Noile norme sunt concepute pentru a asigura un tratament egal în întreaga UE țigaretelor electronice care conțin nicotină (produsele care nu conțin nicotină nu fac obiectul directivei).

Țigaretele electronice pot fi dispensabile (adică de unică folosință), reutilizabile prin reîncărcare (cu un cartuș de unică folosință) sau reutilizabile prin reumplere (prin intermediul unui recipient de reumplere).

Țigaretele electronice sunt o categorie relativ nouă de produse, iar cota lor de piață este în creștere. Deși ele ar putea avea un rol în renunțarea la fumat sau în reducerea acestuia, efectele lor pe termen lung asupra sănătății publice nu sunt încă cunoscute. Întrucât nicotina este o substanță toxică care conferă dependență, sunt necesare cerințe de siguranță și de calitate pentru țigaretele electronice care conțin nicotină.

Obligațiile de raportare sunt, de asemenea, necesare, astfel încât autoritățile publice să poată monitoriza și să afle mai multe despre aceste produse. Unele decizii referitoare la țigaretele electronice vor fi lăsate la latitudinea statelor membre, de exemplu, reglementarea aromelor, a publicității în afara granițelor proprii și a limitelor de vârstă.

Noile norme nu se vor aplica țigaretelor electronice medicinale (astfel cum se prevede în Directiva 2001/83/CE) sau dispozitivelor medicale (Directiva 93/42/CEE), ci vor viza toate țigaretele electronice destinate consumatorilor introduse pe piața UE.

Noua directivă ar trebui să intre în vigoare în mai 2014. O perioadă de transpunere de doi ani pentru ca statele membre să își alinieze legislația națională la directiva revizuită înseamnă că cele mai multe dintre noile norme se vor aplica în prima jumătate a anului 2016.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Un an de la tragedia de la Ferma Dacilor: Rapoarte neconcludente și anchete nefinalizate
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă