„Cei 82 de procurori care au desfăşurat activităţi de urmărire penală în cursul anului 2013 au avut de soluţionat peste 7.900 cauze, un număr impresionant având în vedere complexitatea dosarelor care intră în competenţa direcţiei. În medie, un procuror a efectuat urmărire penală în aproape 100 de cauze, un volum dificil de gestionat, mai ales atunci când avem în vedere natura acestor dosare. Au fost trimişi în judecată peste 1.000 de inculpaţi, cu o treime mai mult decât în anul anterior. Au fost arestate preventiv 155 de persoane, ceea ce reprezintă nu doar o creştere similară raportat la anul 2012, ci şi un indicator pentru gravitatea faptelor cercetate”, a afirmat Kovesi la prezentarea Raportului de activitate al DNA pe anul 2013.
„Ştiu că în spatele realizărilor pe care le-am prezentat astăzi este munca onestă şi dificilă pe care o faceţi zilnic, în ciuda condiţiilor, uneori, foarte grele. Am parcurs un an dificil, în care am reuşit împreună să dovedim că DNA este o instituţie profesionistă, activă şi consecventă. O instituţie curajoasă, pentru că am atins prin investigaţiile noastre zone care păreau intangibile şi am anchetat persoane care păreau că sunt imune în faţa legii”, a spus procurorul-şef al DNA.
Kovesi a arătat că sentinţele date de instanţele de judecată au infirmat acuzaţiile că DNA ar face dosare politice.
„Deşi am fost acuzaţi de multe ori că am făcut dosare la comandă politică, soluţiile instanţelor de judecată au demonstrat că faptele s-au bazate pe probe solide, şi nu pe infracţiuni inventate unor persoane. Justiţia a demonstrat că nu poate fi ignorată, ceea ce i-a neliniştit pe cei obişnuiţi cu o altfel de abordare. Atacurile din ultima perioadă la adresa justiţiei şi presiunile la care este supus periodic sistemul judiciar din exterior reprezintă în fapt o măsură a succesului acestuia”, a precizat Kovesi.
VEZI ŞI Kovesi: 2013 – un an dificil pentru DNA, caracterizat de provocări legislative şi presiuni publice
Ea a arătat că anul trecut a crescut semnificativ şi numărul rechizitoriilor, fiind întocmite 270 de rechizitorii, ceea ce arată preocuparea procurorilor pentru soluţionarea cu precădere a cauzelor cu finalitate judiciară.
„În aceste cauze s-a reţinut săvârşirea a peste 1.200 de infracţiuni de corupţie, asimilate sau în legătură cu corupţia, dar şi a 129 de infracţiuni de evaziune fiscală, 524 de infracţiuni de înşelăciune, 22 de spălare a banilor şi 46 de infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat. 49 dintre inculpaţi sunt persoane juridice iar peste 300 dintre persoanele trimise în judecată au ocupat funcţii de demnitate publică, de conducere sau de control”, a arătat Kovesi.
Şefa DNA a subliniat că au fost trimişi în judecată 6 miniştri şi parlamentari, 5 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, 34 de primari şi viceprimari, 25 de magistraţi (dintre care doi membri CSM), 19 avocaţi, 10 directori de companii naţionale şi 22 de directori din alte instituţii publice.
„Aceste cifre confirmă că activitatea DNA a vizat multitudinea domeniilor în care se manifestă corupţia la nivel înalt, lucru remarcat în mod constant de evaluările realizate de experţii străini cu privire la activitatea direcţiei”, a mai spus Kovesi.