„Importanţa economică a Capitalei – concentrează 24% din comercianţii activi din România şi 21% din totalul salariaţilor la nivel naţional – este unul dintre lucrurile care au contat în stabilirea ierarhiei finale. În general, Bucureştiul se clasează pe primul loc la majoritatea criteriilor luate în considerare pentru stabilirea topului”, spun reprezentanţii Forbes România.
Cinci dintre criterii sunt cantitative: PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câştigul salarial mediu net, şomajul şi investiţiile străine.
Alte cinci criterii includ existenţa infrastructurii, stocul rezidenţial, polii de business, facilităţi educaţionale cu impact pe piaţa muncii şi deschiderea autorităţilor locale faţă de investitori.
În ceea ce priveşte Bucureştiul, PIB-ul pe cap de locuitor este 16.717 euro, salariul mediu net ajunge la 2.470 lei, PIB-ul regional se ridică la 148,9 miliarde de lei, iar numărul mediu de salariaţi este de 822.000.
În judeţul Timiş, PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns la 10.711 euro, salariul mediu net – 1.772 lei, PIB-ul regional – 32,6 miliarde de lei, iar numărul mediu de salariaţi – 210.100.
Timişoara este oraşul cel mai dezvoltat din punct de vedere economic după Bucureşti, iar accentul a căzut pe atragerea investiţiilor străine.
„Italienii sunt cei mai numeroşi investitori străini din Timişoara, dar americanii sunt primii la capitolul valoare a capitalului străin”, mai spun reprezentanţii Forbes România, potrivit Agerpres.
Dacă vorbim de judeţul Cluj, PIB-ul pe cap de locuitor este 7.227 euro, salariul mediu net – 1.796 lei, PIB-ul regional – 22,2 miliarde de lei, în timp ce numărul mediu al salariaţilor este de 187.200.
„Companiile din domeniul tehnologiei informaţiei sunt în acest moment cel mai bun ambasador al economiei clujene”, se mai arată în analiza Forbes.
Mai departe, Ploieşti este considerat oraşul „aurului negru”, întrucât din judeţul Prahova se extrage cea mai mare cantitate de petrol din România.
Dezvoltarea sa economică a fost posibilă şi datorită ajutoarelor oferite de stat, notează jurnaliştii de la Forbes.
Judeţul Prahova are un PIB de 6.426 de euro pe cap de locuitor, 1.677 lei salariu mediu net, 22,8 miliarde de lei PIB regional şi un număr mediu de salariaţi de 162.100.
Oradea s-a dezvoltat în ultimii ani datorită banilor europeni, proveniţi din fonduri structurale şi investiţii private. Astfel, oraşul de pe Crişul Repede a ajuns pe locul cinci în topul celor mai bune oraşe pentru afaceri din România.
Judeţul Bihor a ajuns la un PIB per capita de 6.384 euro, salariu mediu net de 1.214 lei, PIB regional de 16,7 miliarde de lei şi 257.200 număr mediu de salariaţi.