„Nu se discută încă prescripţia în cazul meu. Când se va discuta, mă voi gândi”, a afirmat Mitrea la plecarea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care a judecat vineri un nou termen în dosarul în care deputatul PSD este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu renovarea casei mamei sale.
El a explicat că discuţia privind prescripţia faptelor a fost purtată doar pentru Irina Jianu, inculpată în acelaşi dosar. „Din câte am înţeles, vrea să continue procesul, însă Curtea nu s-a pronunţat asupra prescripţiei. Se va pronunţa probabil săptămâna viitoare”, a spus Miron Mitrea.
Despre audierea unor martori la termenul de vineri, Mitrea a precizat că aceştia au declarat ce şi-au adus aminte şi că nu cunoaşte amănuntele despre care au vorbit. Mitrea a adăugat că el nu a avut contact cu oamenii din firma care se presupune că a lucrat la casa mamei sale şi că a discutat cu fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Sergiu Sechelariu, care urmează să fie audiat în dosar.
Referitor la faptul că Irina Jianu poartă un guler cervical, fostul ministru al Transporturilor a menţionat că aceasta a avut un incident în maşina de transport a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în urma căruia are o problemă la coloană. „De aceea a fost învoită în luna martie, pentru a se ocupa de problema de sănătate”, a mai spus Mitrea.
Irina Jianu se află în detenţie, ea fiind condamnată definitiv în dosarele Trofeul Calităţii şi Zambaccian.
ÎCCJ a audiat vineri trei martori în acest dosar, respectiv arhitectul, inginerul proiectant şi şeful de şantier care s-au ocupat de lucrările efectuate la casa mamei lui Miron Mitrea.
Tot vineri, instanţa a încuviinţat solicitarea formulată de Irina Jianu de a se judeca în lipsa ei termenele care vor fi acordate în luna martie pentru a-şi rezolva problemele de sănătate apărute în urma accidentului.
Instanţa Supremă a stabilit următoarele două termene de judecată pentru 7 şi, respectiv, 14 martie, când va continua audierea martorilor.
Iniţial, Miron Mitrea a fost trimis în judecată în anul 2009, însă în 2011 instanţa supremă a decis returnarea dosarului la DNA, pe motiv că erau diferenţe semnificative între acuzaţiile care i-au fost aduse în faza de urmărire penală şi acuzaţiile din rechizitoriu.
După refacerea rechizitoriului, Miron Mitrea a fost retrimis în judecată în octombrie 2013.
Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei în perioada 2000-2004, a fost acuzat de DNA de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în legătură directă cu infracţiunea de corupţie, uz de fals.
În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată Irina Jianu, fost inspector de stat, şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, aceasta fiind acuzată de dare de mită, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
De asemenea, a fost trimis în instanţă Nicolae Popescu, fost arhitect-şef la Primăria Voluntari, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.
Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 927.420 de lei în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.
DNA susţine că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.