„Întrucât administraţia din Crimeea a solicitat un ajutor umanitar din partea Rusiei, preşedintele a însărcinat guvernul să studieze această posibilitate”, a explicat purtătorul de cuvânt citat, potrivit Agerpres.
Potrivit Reuters, liderul rus a dispus să fie continuate contactele cu „partenerii de la Kiev” pentru dezvoltarea legăturilor comerciale şi economice bilaterale, precum şi consultările cu partenerii din străinătate ai Moscovei, între care Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi G8, în scopul de a oferi un sprijin financiar ‘real’ Ucrainei.
Locuitorii din peninsula Crimeea au lansat la 25 februarie o acţiune pe o ‘perioada nedeterminată’ în faţa sediului parlamentului din Simferopol (capitala regiunii), în semn de protest faţă de noile autorităţi de la Kiev. Manifestanţii cer organizarea unui referendum care să permită populaţiei să aleagă viitorul statut al Crimeii: să rămână republică autonomă în cadrul Ucrainei, să devină stat independent sau să se alipească la Rusia.
Regiune populată în principal de vorbitori de limba rusă, Crimeea a fost ataşată în 1954 la Ucraina, într-o epocă în care făcea parte din fosta URSS. A fost o decizie pur formală, întrucât transferul de teritoriu a fost efectuat în interiorul aceluiaşi stat. După căderea URSS în 1991, Crimeea a rămas în cadrul Ucrainei, dar a obţinut statut de republică autonomă.