„Îmi doresc foarte mult ca bătălia politică să nu depășească de această dată limita seriozității și a responsabilității. Și domnul președinte Băsescu atunci când i-a avut parteneri pe cei de la UDMR a avut o colaborare foarte bună și cred că nu a uitat acest lucru și PNL și PSD. Și cred că orice escaladare, în acest moment, a discursului naționalist-șovin este un atac la stabilitatea României. Fac un apel la toată lumea. Repet, există, vor exista critici, de ce ministerul ăla, de ce celălalt, de ce la guvernare sau nu, dar trebuie să avem toți grijă să păstrăm bătălia politică în limitele democratice și europene”, a declarat președintele PSD, după semnarea acordului politic cu UDMR, alături de liderii UNPR și PC, potrivit Agerpres.
Băsescu: Ne e teamă să nu apară o contaminare a conflictului din Ucraina în Republica Moldova
Ponta a adăugat că în 2012 nu a reușit să convingă nici măcar un singur parlamentar UDMR să voteze moțiunea de cenzură din aprilie.
„Și atunci domnul Kelemen Hunor și alți colegi cu care am vorbit mi-au spus: faptul că suntem serioși și loiali unui Guvern din care facem parte s-ar putea la un moment dat să-l apreciezi. Chiar îl apreciez, iată, acesta e momentul. Faptul că UDMR este, atunci când e la guvernare, un partener loial, fie că a fost al domnului Tăriceanu, fie că a fost al domnului Boc sau al domnului Ungureanu, față de mine, cred că pe termen mediu și lung este un avantaj esențial în ceea ce privește seriozitatea și încrederea politică”, a declarat premierul.
Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, la rândul său, că susține acordul cu UDMR, apreciind drept suficiente aprecierile pe marginea înțelegerii făcute de Victor Ponta.
Președintele PC, Daniel Constantin, a afirmat că „dincolo de importanța acestui document este stabilitatea pe care o oferă faptul că UDMR, astăzi, intră alături de partidele care, deja, au format o alianță electorală, Uniunea Social Democrată”.
„Cred că aveam nevoie în momentul acesta și cred că orice tip de discurs care excede cadrului european, să spun așa, este depășit în acest moment, indiferent că vorbim de Partidul Conservator sau de alte partide.
Cred că este important ca un partid european și un stat, un guvern european, să vorbească cu atenție și cu grijă de tot ceea ce înseamnă minoritățile într-un stat membru al UE”, a declarat Daniel Constantin.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că negocierile cu reprezentanții USD nu au fost ușoare.
„Nu au fost negocieri ușoare, dar uite că oameni serioși, oameni care se gândesc la viitor, nu la trecut, de fiecare dată reușesc și o să reușească să găsească soluții acceptabile pentru toată lumea. Orice acord valorează atât cât se poate pune în aplicare din acel acord. Eu, vreau să cred că tot ce noi astăzi am semnat și ne-am asumat împreună cu PSD, UNPR și PC vom pune în aplicare în anii care urmează într-o echipă guvernamentală puternică, cu o majoritate stabilă. Despre conținutul acordului nu o să spun nimic pentru că l-ați primit și-l veți comenta și azi și mâine și în săptămânile următoare, dar veți vedea că sunt lucruri de bun-simț și lucruri foarte importante pentru o societate cum e societatea românească „, a declarat președintele UDMR.