TOMA CARAGIU şi ALEXANDRU BOCĂNEŢ, doi titani care au murit la cutremurul din 1977

De origine aromâna, Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925, dintr-o familie originară din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa, prefectura Ioannina, regiunea Epirus. A fost unul dintre cei mai mari actori români, cu activitate bogată în teatru, TV şi film. A interpretat cu precădere roluri de comedie, dar a excelat şi în drame, unul dintre filmele sale de referinţă fiind "Actorul şi sălbaticii".
Romania TV
04 mart. 2014, 07:32
TOMA CARAGIU şi ALEXANDRU BOCĂNEŢ, doi titani care au murit la cutremurul din 1977

Toma Caragiu a jucat în peste 90 de spetacole de teatru şi a rămas în istorie drept unul dintre cei mai mari actori români ai tuturor timpurilor, fiind celebru pentru interpretările sale filmografice. A murit în mod tragic, sub dărămăturile blocului din Bucureşti unde locuia, în urma cutremurului din 4 martie 1977. Astăzi, Toma Caragiu ar fi împlinit 87 de ani.

Pe 21 august 1925 se năştea omul care avea să fie unul dintre cei mai mari actori români, Toma Caragiu. Un personaj discret, a cărui personalitate melancolică era în puternic contrast cu umorul pe care reuşea să-l imprime rolurilor, Toma Caragiu s-a născut în Grecia, într-o familie de aromâni, însă a copilărit la Ploieşti.

A jucat alături de alţi mari actori cum ar fi Ştefan Bănică, Octavian Cotescu, Anda Călugăreanu, etc.
A murit în mod tragic, sub dărămăturile blocului din Bucureşti unde locuia, în urma cutremurului din 4 martie 1977. Este inmormantat la cimitirul Bellu.

În seara fatidică de 4 martie 1977, artistul avea în vizită pe prietenul său, regizorul de film și TV Alexandru Bocăneț, venit să sărbătorească finalizarea filmului său „Gloria nu cîntă”, în care maestrul juca rolul principal.

Imobilul în care locuia, blocul Continental, a fost distrus de cutremur până la etajul III (Toma Caragiu locuia la etajul II). Cei doi au fost surprinși încercând să fugă pe scări și prinși între dărâmături. Regretatul actor avea doar 51 de ani.

 

S-a născut în 1944, în București, și a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie, secția regie, în 1968.

Încă din timpul studenției a venit în Radioteleviziune, în septembrie 1966, și a creat emisiuni muzicale care au impus un stil aparte. Și-a pus amprenta definitiv pe spectacolul de divertisment, care era în permanență un eveniment artistic. Și-a îndreptat interesul încă de la început spre regia de montaj, tăierea cadrelor reprezentând unul din succesele emisiunilor sale — o tăietură rapidă, prinsă pe fraza muzicală. 

A revoluționat divertismentul de televiziune, transformându-l într-un adevărat spectacol. Creațiile sale, care sunt vizionate cu plăcere și în prezent, cuprindeau umor de bună calitate, muzică scrisă de mari compozitori special pentru emisiunile respective, mari artiști care și-au pus talentul în slujba spectacolului.

A fost ”părintele” seriei de emisiuni de divertisment ”Profil pe 625 de linii” — cu neuitatul trio format din Anda Călugăreanu, Florian Pittiș și Dan Tufaru, dar și al emisiunii ”Gala Lunilor” — cu Florin Piersic, Carmen Stănescu, Stela Popescu și orchestra condusă de Sile Dinicu—  acestea reprezentând un adevărat punct de cotitură în istoria televiziunii.


         
”Bucuria lucrului de zi cu zi și, nu de puține ori, și de noapte, lângă acest artist de mare calitate umană și profesională, stârnea, prin contaminare, o mare dragoste pentru meseria de teleast a celor din jurul lui. În principal eram o echipă, poate singura de asemenea calibru din istoria TVR: Doina Levintza, soție și scenograf, Oleg Danovski și Cornel Patrichi — coregrafi, Mircea Gherghinescu și George Grigorescu — imaginea, Alexandra Dorobanțu și Dan Nanoveanu — montaj film și subsemnatul — scenarii și texte”, mărturisea, într-un interviu, Ovidiu Dumitru, unul dintre colegii care au lucrat alături de el, zi și noapte.

Acesta își amintea că în perioada în care lucra cu Alexandru Bocăneț la ”Profil pe 625 de linii”, el realiza montajele muzicale pentru coloana sonoră, textele cupletelor, stabilea apoi dansurile cu Oleg Danovski (mai târziu, cu Cornel Patrichi) și, în cele din urmă, cu Doina Levintza stabilea costumele și decorul, acea alternanță de alb-negru, specifică unui curent pe atunci la modă, Cp-art.

”Tăieturile de montaj, care la Bocăneț erau foarte rapide, de multe ori neașteptate, constituiau secretul succesului obținut de emisiunile sale. În afară de asta, Bocăneț era un om cu o ureche fantastică. Era și muzician, cânta excelent la pian”, își amintea Ovidiu Dumitru.

Un alt colaborator al lui Alexandru Bocăneț, coregraful Cornel Patrichi, spunea, într-un interviu, amintindu-și cum a început să lucreze la ”Gala Lunilor”, că vârful său de carieră a fost în perioada în care a lucrat cu marele regizor tv.

”Pe la vreo 20 de ani, Valeriu Lazarov m-a chemat la televiziune și m-a întrebat dacă aș putea să-i fac niște coregrafii frumoase. Am lucrat câțiva ani. (…) Lucram la TV la tot felul de emisiuni și am cunoscut-o pe Doina Levintza, care era nevasta lui Alexandru Bocăneț. Într-o zi, ea mă întreabă: ‘Tu îl cunoști pe Andu?’. ‘Nu’. ‘El vrea să te cunoască’. Ne-am vazut și ne-am simpatizat imediat. Prin ’68 am început să lucrez cu Bocăneț și a durat până în ’77. (…) Vârful de carieră în televiziune a fost ’73, cu Bocăneț”, spunea Cornel Patrichi.

Printre artiștii care au colaborat cu Alexandru Bocăneț se numără nume mari ale muzicii — Angela Similea, Marina Voica, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Dida Drăgan, Mihaela Mihai, Aurelian Andreescu, Doina Badea, Aura Urziceanu.

”Un orfelin iubea o orfelină” (1976) și ”Gloria nu cântă” (1976) sunt cele două filme pe care maestrul a apucat să le ducă la bun sfârșit. A mai realizat pentru televiziune spectacolele ”În noaptea asta toată lumea e a mea” (1974), ”Vreau să spun!”(1974), ”Bună seara, Domnule Wilde!” (1976).

După doar 11 ani de muncă neîntreruptă în televiziune, dar sute de emisiuni care îi poartă amprenta inconfundabilă, cutremurul din 4 martie 1977 i-a curmat prea brusc viața, la numai 33 de ani. Se afla în vizită la bunul său prieten, regretatul actor Toma Caragiu, când s-a produs cutremurul. Au murit amândoi striviți sub dărâmături în timp ce ieșeau din apartamentul actorului, moment în care scările blocului s-au prăbușit. Despre acele clipe groaznice vorbea, într-un interviu, cea care i-a fost soție lui Bocăneț, scenograful și designerul Doina Levintza.

„Blocul Doinei Badea era amplasat în spatele imobilului în care locuia Toma Caragiu. În momentul cutremurului, clădirea în care locuia Doina Badea s-a prăbușit peste cea din față, provocând căderea scărilor în blocul lui Toma Caragiu”, spunea Doina Levintza.

Oamenii care l-au cunoscut și cu care a lucrat își amintesc mereu de el, spunând că golul lăsat n-a mai putut fi acoperit. În prezent, Studioul 3 al Televiziunii Române poartă numele lui Alexandru Bocăneț, semn al prețuirii pe care o merită un asemenea creator.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Concediul 2024. Ce se întâmplă, de fapt, cu zilele de concediu neluate până la sfârşitul anului. Asta spune legea
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Episodul de iarnă se încheie: vreme frumoasă de alegeri
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy