UPDATE 17:25 A ÎNCEPUT VOTUL! Parlamentarii votează secret cu bile asupra proiectului de hotărâre privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului României.
UPDATE: CRIN ANTONESCU A DEMISIONAT DIN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL SENATULUI. Anterior, într-o intervenție de la tribună, îi ceruse premierului Victor Ponta să demisioneze împreună ca semn că USL nu mai există.
„Domnule prim-ministru Victor Ponta dvs vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL nu mai există. Vă spune eu: USL nu mai există! Aveţi curaj ca să ne convingem amândoi să demisionăm acum din funcţiile pe care le-am obţinut ca USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, avem presa, eu demisionez frumos de la şefia Senatului pe care mi-a dat-o USL, dvs. din funcţia de prim-ministru pe care v-a dat-o USL”, a declarat Antonescu, de la pupitrul Parlamentului.
Antonescu a continuat: „Nu ştiu răspunsul. Nu facem asta, nu aveţi acest curaj. Dintr-un simplu motiv, nu din cauză că trebuie să treceţi pe la Cotroceni, că aţi mai trecut, nu-i vorbă, ci pentru că, îmi pare rău să spun, dar e adevărat: Eu dacă nu mai sunt preşedintele Senatului, sunt acelaşi, ba am chiar mâinile mai libere. Dumneavoastră, dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic”.
În urma acestui anunţ, parlamentarii liberali au scandat repetat „Demisia”, la adresa premierului Victor Ponta.
După anunţul demisiei din funcţia de preşedinte al Senatului, Crin Antonescu a părăsit prezidiul şi a ocupat un loc în sala de plen.
Liderul grupului minorităților naționale din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, a anunțat că deputații acestui grup vor vota guvernul Ponta în noua sa formulă.
Marko Bela, liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, a afirmat marți că formațiunea din care face parte, prin participarea la guvernare, oferă un echilibru atât pe plan intern, cât și extern.
Blaga (PDL): USL s-a rupt din cauza bătăliilor dintre PSD și PNL pentru scaune
Președintele PDL, Vasile Blaga, declarat marți, în plenul Parlamentului, că USL s-a rupt din cauza bătăliilor dintre PSD și PNL „pentru scaune, pentru bani și pentru putere”, iar cele două partide s-au remarcat prin încercarea de lovitură de stat din 2012.
Antonescu, în plen: PNL nu va da votul unui guvern reformulat, deşi nu se încalcă Constituţia
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, în plenul reunit, că liberalii nu vor dat votul lor unui „guvern reformulat”, el precizând însă că prin modificările supuse votului Parlamentului nu se încalcă niciun articol al Constituţiei.
„PNL nu va da votul acestui Guvern reformulat, va vota împotriva sa”, a declarat Crin Antonescu.
Ponta, în Parlament: Băsescu trebuie să accepte noul Guvern
Premierul Victor Ponta le-a mulțumit liberalilor marți în plenul Parlamentului pentru participarea la guvernare și pentru faptul că împreună cu aceștia a fost dusă la îndeplinire „o parte importantă din programul de guvernare”.
„Suntem în această situație în urma demisiei prezentate de către membri ai Guvernului, reprezentanții PNL. Înțeleg decizia și o accept, mulțumesc colegilor liberali care alături de echipa guvernare au dus la îndeplinire o parte importantă din programul de guvernare”, a declarat Ponta, în fața senatorilor și deputaților.
El a precizat că Guvernul va continua programul de guvernare aprobat în 21 decembrie 2012 și le-a mulțumit reprezentanților UDMR care au anunțat „foarte clar” că se alătură și sprijină acest program.
Ponta a declarat că speră ca preşedintele Băsescu să accepte noul Guvern, precizând că se află în Parlament în baza articolului 85 din Constituţie privind strict schimbarea compoziţiei politice a Guvernului şi că noul Executiv continuă programul de guvernare aprobat în 2012.
„Vreau să îmi exprim speranţa că vom aplica astăzi nu doar prevederile constituţionale foarte clare, explicite, din articolul 85, alineat 3 din Constituţie, prevederi de altfel de care s-a folosit atât Guvernul Tăriceanu în 2007, cât şi Guvernul Boc în 2009, dar îmi exprim speranţa că, dincolo de declaraţii politice, preşedintele României va respecta decizia 98 din 2008 a Curţii Constituţionale în care lucrurile sunt foarte clare: hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, adică Parlamentul, este un act obligatoriu pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor fapte grave de încălcare a Constituţiei”, a spus Ponta, citând din decizia Curţii Constituţionale.
Premierul a transmis şi liberalilor că noul Cabinet îşi propune în continuare să nu schimbe cota de impozitare de 16% şi să discute cu Fondul Monetar Internaţional, în aprilie, despre neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale.
El i-a rugat pe parlamentari să dea un vot de încredere tinerilor propuşi pentru funcţia de ministru.
La ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului în care urmează să fie validat noul Guvern sunt prezenți la lucrări 375 de parlamentari, dar și candidații propuși pentru funcțiile de miniștri. Pentru ca noul Cabinet să fie învestit este nevoie de 288 de voturi pentru. Votul va fi secret cu bile.
PNL, PDL şi PPDD au anunţat că nu vor susţine Guvernul Ponta III.
Parlamentarii PP-DD vor vota împotriva noului guvern, principalul motiv fiind intrarea UDMR la guvernare, a declarat marți președintele formațiunii, Simona Man, la Parlament.
Vasile Blaga a anunţat că PDL a decis să voteze împotriva învestirii Guvernului Ponta III și va ataca la Curtea Constituțională noul Executiv, având în vedere modificarea programului de guvernare în urma acordului semnat între PSD-USD și UDMR.
La rândul lui, preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat de la tribuna Parlamentului că nu vor vota Guvernul Ponta III. „Este un Guvern ilegitim. Trebuie să recunoaştem că este un guvern PSD”.
Dupa votul de investitura, premierul astepta ca marti seara noii ministri sa depuna juramantul la Palatul Cotroceni.
Premierul Victor Ponta a anunţat luni că noul Guvern este alcătuit din următorii miniştri:
Liviu Dragnea, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale
Gabriel Oprea, vicepremier şi ministru Afacerilor Interne
Daniel Constantin, vicepremier şi ministrul Agriculturii
Kelemen Hunor, vicepremier şi ministrul Culturii
Robert Cazanciuc, ministru al Justiției
Titus Corlățean, ministru al Afacerilor Externe
Mircea Dușa, ministru al Apărării Naționale
Rovana Plumb, ministru al Muncii și Familiei
Attila Korodi, ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice
Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătății
Gabriela Szabo, ministru al Tineretului și Sportului
Remus Pricopie, ministru al Educației Naționale
Constantin Niță, ministru al Economiei
Eugen Teodorovici, ministru al Fondurilor Europene
Ioana Petrescu, ministru al Finanțelor Publice
Alexandru Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informațională
Dan Șova, ministru al Transporturilor
Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget
Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învățământul Superior
Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism
Eugen Nicolicea, ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul
Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie
Doina Pană, ministru delegat pentru Apă și Păduri
Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social
Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.
Miniştrii care şi-au păstrat portofoliile sunt Liviu Dragnea, Robert Cazanciuc, Titus Corlățean, Mircea Dușa, Remus Pricopie, Eugen Teodorovici, Liviu Voinea, Mihnea Costoiu. În schimb, alţi miniştri din Cabinetul precedent au primit portofolii noi: Rovana Plumb, Nicolae Bănicioiu, Constantin Niță, Dan Șova, Doina Pană. Pe de altă parte, vicepremierul Gabriel Oprea, care nu avea și portofoliul vreunui minister, preia acum Ministerul Afacerilor Interne, iar Daniel Constantin, care deținea ministerul Agriculturii, capătă și calitatea de vicepremier.
De asemenea, în guvern au apărut și miniștri noi: Kelemen Hunor, Attila Korodi, Gabriela Szabo, Ioana Petrescu, Alexandru Răzvan Cotovelea, Florin Jianu, Eugen Nicolicea, Răzvan Nicolescu, Aurelia Cristea, Bogdan Stanoevici.
Noii miniștri ai Cabinetului Victor Ponta III și cei cu portofolii noi ar putea depune, marți, și jurământul de învestitură, în fața președintelui Traian Băsescu.
PDL va vota împotriva Cabinetului Ponta III
PDL a decis să voteze împotriva învestirii Guvernului Ponta III și va ataca la Curtea Constituțională noul Executiv, având în vedere modificarea programului de guvernare în urma acordului semnat între PSD-USD și UDMR, a declarat liderul democrat-liberalilor Vasile Blaga marți la Parlament.