Actorul Victor Rebengiuc va primi Premiul de Excelență la Gala Premiilor UNITER

Actorul Victor Rebengiuc va primi Premiul de Excelență iar actorii Petru Ciubotaru, de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași, și Virginia Itta Marcu, de la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Brașov, vor fi recompensați cu premii pentru întreaga activitate la cea de-a XXII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, care va avea loc pe 28 aprilie, la Palatul Culturii din Târgu Mureș.
Alina Costache
04 mart. 2014, 16:50
Actorul Victor Rebengiuc va primi Premiul de Excelență la Gala Premiilor UNITER

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în Gala Premiilor UNITER premiul de excelență, premiile pentru întreaga activitate și premiile speciale, informează organizatorii, potrivit Agerpres.

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor și a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în ședința din data de 3 martie, Senatul a acordat premii pentru întreaga activitate regizorului Mihai Mănuțiu, scenografiei Anca Pâslaru, iar pentru Critică și istoriei teatrală — lui Zeno Fodor.

Conform UNITER, vor fi acordate și trei premii speciale, jurnalistei și traducătoarei Raluca Rădulescu — pentru contribuția la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărți fundamentale pentru practica și teoria teatrală (K.S. Stanislavski — „Munca actorului cu sine însuși”), Andreei Gavriliu și lui Ștefan Lupu pentru „Zic-Zac’, spectacol de teatru-dans și Premiul special pentru teatru-document Gianinei Cărbunariu, pentru spectacolul-studiu „Tipografic majuscul”, coproducție dramAcum și Festivalul Internațional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon.

Nominalizările pentru cea de-a XXII-a ediție a Galei Premiilor UNITER la categoria Cel mai bun spectacol sunt „Hamlet” de W. Shakespeare, regia László Bocsárdi, Teatrul ‘Tamási Áron’ Sfântu Gheorghe, „Maestrul și Margareta”, după Mihail Bulgakov, regia Zoltán Balász, coproducție Teatrul Național ‘Radu Stanca’ Sibiu și Teatrul Maladype Budapesta și „Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac, regia Silviu Purcărete, Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Pentru cel mai bun regizor nominalizări au primit „Zoltán Balász” pentru spectacolul „Maestrul și Margareta”, Teatrul Național ‘Radu Stanca’ Sibiu, „László Bocsárdi” pentru spectacolul „Hamlet”, Teatrul ‘Tamási Áron’ Sfântu-Gheorghe și „Silviu Purcărete” pentru spectacolul „Victor sau Copiii la putere”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Cel mai bun scenograf va fi ales dintre József Bartha pentru scenografia spectacolului „Hamlet”, Teatrul ‘Tamási Áron’ Sfântu-Gheorghe Dragoș Buhagiar pentru scenografia spectacolului „Ce nemaipomenită aiureală”, Teatrul Național Cluj și Velica Panduru și Zoltán Balász pentru scenografia spectacolului „Maestrul și Margareta”, Teatrul Național ‘Radu Stanca’ Sibiu.

La categoria Cel mai bun actor în rol principal juriul i-a nominalizat pe László Mátray, pentru rolul titular din spectacolul „Hamlet”, Teatrul ‘Tamási Áron’ Sfântu-Gheorghe, Cornel Răileanu pentru rolul Personajul din spectacolul „Ce nemaipomenită aiureală”, Teatrul Național Cluj, și Marius Turdeanu pentru rolul Maestrul din spectacolul „Maestrul și Margareta”, Teatrul Național ‘Radu Stanca’ Sibiu, în timp ce pentru Cea mai bună actriță în rol principal au fost nominalizate Alexandra Fasolă pentru rolul titular din spectacolul „Yentl”, Teatrul Evreiesc de Stat București, Mariana Mihu pentru rolul Woland din spectacolul „Maestrul și Margareta”, Teatrul Național ‘Radu Stanca’ Sibiu, și Rodica Negrea pentru rolul titular din spectacolul „Mutter Courage”, Teatrul Mic București.

Pentru Cel mai bun actor în rol secundar nominalizări au primit Zsolt Bogdán pentru rolul Charles Paumelle din spectacolul „Victor sau Copiii la putere”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Valer Dellakeza pentru rolul Tót din spectacolul „Familia Tót”, Teatrul Național ‘Marin Sorescu’ Craiova, și Tibor Pálffy pentru rolul Claudius din spectacolul „Hamlet”, Teatrul ‘Tamási Áron’, Sfântu Gheorghe, iar pentru Cea mai bună actriță în rol secundar au fost nominalizate Csilla Albert pentru rolul Esther din spectacolul „Victor sau Copiii la putere”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Nicoleta Hâncu pentru rolul Elmire, soția lui Orgon din spectacolul „Tartuffe”, Teatrul Metropolis București, și Romanița Ionescu pentru rolurile Mara, Mama Marei, Psiholog și Prezentator TV din spectacolul „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, Teatrul Național ‘Marin Sorescu’ Craiova.

La categoria Debut nominalizări au primit Delu Lucaci pentru rolul Agnes din spectacolul „Prăpădul”, Teatrul Național ‘Vasile Alecsandri’ Iași, Lucia Mărneanu și Leta Popescu pentru spectacolul „Parallel”, coproducție GroundFloor Group și ColectivA, Cluj-Napoca, și Erwin Șimșensohn pentru regia spectacolului „Yentl”, Teatrul Evreiesc de Stat București.

Pentru Teatru radiofonic juriul a nominalizat: Anița Nandriș-Cudla — „Amintiri din viață”, și Anița Nandriș-Cudla — „20 de ani în Siberia”, regia artistică Petru Hadârcă, producție a Societății Române de Radiodifuziune, „Belvedere” de Ana-Maria Bamberger, adaptarea radiofonică și regia artistică Cezarina Udrescu, producție a Societății Române de Radiodifuziune, și Două nuvele de Mihail Bulgakov: „Ștergarul cu cocoș” și „Beregata de oțel”, dramatizarea radiofonică și regia artistică Diana Mihailopol, producție a Societății Române de Radiodifuziune.

La categoria Teatru TV nominalizări au primit „Hedda Gabler”, regia artistică Dominic Dembinski, producție a Societății Române de Televiziune, „Efectul Genovese”, regia artistică Jon Gostin, producție a Societății Române de Televiziune, și „O noapte furtunoasă”, regia artistică Mihai Manolescu, producție a Societății Române de Televiziune.

Pentru Critică teatrală juriul a acordat nominalizări Cristinei Modreanu, lui Mircea Morariu și Iuliei Popovici.

Juriul de nominalizări pentru cea de-a XXII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, hotărât de Senatul Uniunii, a fost alcătuit din criticii de teatru Andreea Dumitru, Sebastian-Vlad Popa și Ionuț Sociu.

Principiile care au ghidat selecția pentru nominalizările la Premiile Galei UNITER a fost, potrivit juriului, vitalitatea expresivă și ideatică a creatorilor de a depăși stereotipiile teatralității ca formă de complicitate gregară între artist și public, forța prin care spectacolul dramatic se manifestă ca dimensiune autonomă față de prestigiul textului literar, ceea ce, de altfel, este de mult subînțeles și rareori înțeles.

Membrii juriului de nominalizări au propus senatului UNITER și acordarea unor premii speciale spectacolului „Poezia visului”, pe versuri de Emil Botta în interpretarea lui Lari Cosmin Giorgescu — gest esențial și discret al unui creator legendar: Miriam Răducanu (producție UNTEATRU), și jurnalistei și traducătoarei Raluca Rădulescu pentru redimensionarea în discurs contemporan a uneia dintre cărțile fundamentale pentru practica și teoria teatrală: K. S. Stanislavski — Munca actorului cu sine însuși (I), Editura Nemira, 2013, doar al doilea fiind acceptat.

Juriul a propus, de asemenea, președintelui Secției Române a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru acordarea unui premiu regizorului și istoricului de teatru Radu-Alexandru Nica pentru volumul Nostalgia Mitteleuropei. O istorie a Teatrului German din Sibiu, Editura Eikon, 2013.

Toate nominalizările pentru la premiile Galei UNITER pot fi văzute integral pe www.uniter.ro.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Trucul care albește lenjeria de pat. Ingredientul banal care e folosit de gospodinele pricepute
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. Au apărut documentele. Anunțul CNSAS
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Când a fost cel mai greu de trăit în România. Trei momente negre din istoria economică recentă marcate de sărăcie, foamete, șomaj
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Medicamentele care lipsesc din farmacii. Este o criză uriașă
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns
Cancan.ro
Mama Luizei Melencu, noi acțiuni la tribunal! Femeia rupe tăcerea în cazul Caracal. Susține că telefonul fiicei sale s-a conectat la…
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Caracal. Anunțul făcut de mama Luizei Melencu: S-a conectat...
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Trump promite acțiuni controverse din prima zi a noului mandat la Casa Albă
MediaFlux
Melania Trump și-a prezentat propria criptomonedă. La concurență cu președintele ales care a lansat $Trump
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mașina electrică vs automobilul cu combustie: cât se poate supraviețui în ger? (Video)