La începutul summitului, organizatorii promiteau o nouă viziune economică asupra viitorului, spunând că, în esenţă, vor cere crearea unei noi relaţii între afaceri şi societate. La final însă, această viziune comună lipsea cu desăvârşire, iar sentimentul general a fost pesimismul, după cum a afirmat Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza mondială din 2008. El a descris stuaţia ca fiind „un haos din care ar putea izbunci conflicte.”
Chiar şi aşa, liderii marilor corporaţii spun că vor încerca să ajute. „Fie că este vorba de crearea de noi locuri de muncă, sau de securitatea alimentară este destul de clar pentru toată lumea că guvernele nu vor putea rezorva problemele. Cel puţin nu singure. Tot mai mulţi directori de companii analizează aceste probleme sociale şi fac parteneriate cu ONG-urile ca să ajute”, a adaugat economistul.
Militanţii din mişcarea Occupy, care luptă împotriva inegalităţilor sociale, i-au avertizat pe oameni să nu se lase
păcăliţi. Ei cred că marile corporaţii vor profita de criză pentru a-şi spori câştigutile, în vreme ce marea majoritate a populaţiei va deveni tot mai săracă.
Discrepanţele dintre bogaţi şi săraci au fost subliniate şi de publicaţia Huffington Post. Jurnaliştii comentau momentul în care liderii mondiali au plecat de la Davos cu limuzinele sau cu avioanele private – în vreme ce problemele legate de criză au rămas nerezolvate.
Roubini a avertizat pe de altă parte că, la ora actuală, cel mai mare pericol care ameninţă omenirea este un posibil atac armat asupra Iranului.El spune că SUA sau Israelul ar putea bombarda Teheranul, din cauza programului său nuclear, ceea ce ar face ca preţul ţiţeiului să crească vertiginos şi ar arunca lumea într-o nouă recesiune globală.
De asemenea, a avertizat că zona euro este pe cale să se destrame şi că s-ar putea ca Grecia să intre în incapacitate de plată până la sfârşitul acestui an şi să abandoneze moneda unică europeană. Portugalia s+ar putea să fie următoarea pe listă.