Transformarea Deltei Văcăreşti în arie naturală protejată, în dezbatere publică VIDEO

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) a demarat, în această săptămână, dezbaterea publică pentru transformarea zonei Lacul Văcărești în arie naturală protejată.
Iulian Tudor
05 mart. 2014, 09:22
Transformarea Deltei Văcăreşti în arie naturală protejată, în dezbatere publică VIDEO

Potrivit ministerului de resort, demersul este parte a inițiativei ministerului de resort de a transforma Lacul Văcărești în arie naturală protejată, „o zonă de o individualitate distinctă”, scrie Agerpres.

„(…) Parcul Natural Văcărești adăpostește o biodiversitate foarte bogată. O dovadă în acest sens o reprezintă inclusiv avizul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, care apreciază că o încadrare a zonei în tip parc natural poate să asigure protecția și conservarea peisajului, precum și a elementelor de floră și faună, în contextul particular de zonă intravilană. Fiind calificat drept o veritabilă zonă umedă în care diversitatea avifaunei și a celorlalte grupe de animale s-a dezvoltat în perimetrul urban, fără intervenția deliberată umană, beneficiind de ajutorul unor râuri subterane, ansamblul Parcul Natural Văcărești trebuie menținut și protejat drept un habitat aparte, o oază de liniște și recreere în interiorul unui oraș tot mai aglomerat”, se arată în comunicatul MMSC, postat pe site-ul instituției.

Persoanele interesate pot să participe la dezbaterea publică și să-și exprime punctul de vedere, în acest sens, pe pagina de internet a MMSC.

La începutul lunii februarie a.c., Grupul de inițiativă pentru Parcul Natural Văcărești a solicitat autorităților competente declararea zonei drept arie protejată.

Potrivit sursei citate, în lipsa unor intervenții clare și ferme din partea autorităților municipale sau ale Gărzii Naționale de Mediu, Parcul Natural Văcărești riscă să devină „o veritabilă groapă de gunoi pentru agenții economici din zonă”.

„(…) majoritatea capitalelor europene au dezvoltat în ultimii ani strategii riguroase de protecție a biodiversității, și-au reorientat un segment consistent din investițiile civile către natură și au desemnat zeci de arii protejate urbane, legând în acest fel în mod armonios viața naturii de viața orașului”, spun ecologiștii.

 

Din datele organizației Salvați Dunărea și Delta, reiese faptul că, în țările din regiune, Praga numără 88 de arii protejate urbane, Varșovia 13, Belgrad două, Budapesta cinci, și Sofia un parc natural.

Delta Bucureștiului din Lacul Văcărești, cunoscută și sub denumirea „Delta dintre blocuri”, reprezintă o arie naturală cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței.

Lacul Văcărești a fost conceput de administrația comunistă ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița și a fost proiectat să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au fost demarate în anul 1986, dar au fost sistate după 1989.

La suprafața celor aproape 200 de hectare de vegetație și zone mlăștinoase, alimentate de ape subterane, trăiesc într-un ecosistem stabil diferite tipuri de pești, rațe sălbatice, lebede, șopârle, sau pescăruși.

Citeşte şi Proiectul „Parcul Natural Văcăreşti. O oază în deşertul de beton”, lansat în Capitală

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Călătoria în timp, o mare enigmă. Cum poate deveni realitate
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
Cine a fost de vină în cumplitul accident de pe E85? Constantin, Teodora și Sofia au murit cu zile
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Măsuri de economisire a energiei în Republica Moldova în contextul crizei energetice
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă