Băsescu retrimite Parlamentului Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2013

Preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice.
Filip Stan
05 mart. 2014, 14:31
Băsescu retrimite Parlamentului Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2013

În temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, preşedintele cere reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2013, potrivit unui comunicat al Administaţiei Prezidenţiale.

Motivele cererii sunt următoarele:

La Art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2013 se prevede că dispoziţiile acesteia „se aplică beneficiarilor de fonduri europene, instituţii publice locale, respectiv comunele, oraşele, municipiile, sectoarele municipiului Bucureşti, judeţele, municipiul Bucureşti, instituţii publice în subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanţare a activităţii acestora, din cadrul Programului operaţional regional 2007 – 2013″. Se poate observa că de la aplicarea dispoziţiilor acestui act normativ sunt excluşi beneficiarii instituţii publice centrale, ceea ce creează o discriminare de reglementare.

Din expunerea de motive a Guvernului rezultă că acest cadru legislativ este necesar întrucât „se urmăreşte suportarea de la bugetul de stat a corecţiilor financiare şi/sau creanţele bugetare stabilite prin note de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare…”. Aşadar, potrivit Guvernului, „Neadoptarea măsurilor propuse poate conduce la imposibilitatea asigurării finanţării proiectelor cu efecte asupra gradului de absorbţie a fondurilor alocate României şi, mai ales, asupra creşterii riscului de dezangajare automată a acestor fonduri. Modificările propuse vor conduce la asigurarea unei implementări corespunzătoare a proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă”. Consider că nu este suficient de clar exprimat modul în care, prin susţinerea de la bugetul de stat a corecţiilor financiare generate de nerespectarea legislaţiei privind achiziţiile, se poate asigura o implementare corespunzătoare a proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene de către autoritatea locală. În esenţă, destinaţia fondurilor primite de către autoritatea locală de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, excede limitelor ariei de desfăşurare a proiectelor susţinute din fondurile europene pentru care se aplică corecţia financiară.

Totodată, prin Art. 5 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2013, modificat, de altfel, prin legea supusă reexaminării, se stabileşte modalitatea de calcul pentru dobânzile aferente sumelor datorate bugetului Uniunii Europene. Astfel, aceste dobânzi se calculează până la data transmiterii de către beneficiari a solicitărilor pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare cauzate de abaterile de la legislaţia privind achiziţiile publice. Suportarea dobânzilor rezultate ca urmare a acestui calcul revine în sarcina Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În consecinţă, perioada cuprinsă între data depunerii solicitărilor beneficiarilor la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional şi data la care acestora li se comunică un răspuns de acceptare/respingere a cererii nu este luată în calcul. Art. 102 din Regulamentul CE nr. 1083/2006 menţionează faptul că orice rambursare datorată bugetului general al Uniunii Europene are loc înainte de scadenţa indicată în ordinul de recuperare întocmit în conformitate cu Art. 72 din Regulamentul CE nr. 1605/2002, iar orice întârziere a rambursării face obiectul plăţii unor dobânzi de întârziere, de la scadenţă până la data rambursării efective. Prin urmare este necesară corelarea acestor dispoziţii cu cele ale Regulamentului CE nr. 1083/2006.

Potrivit Art. 7 alin. (2) sumele aferente corecţiilor financiare, plătite beneficiarilor prevăzuţi de Art. 1 al Ordonanţei Guvernului nr. 14/2013, pot fi utilizate de către aceştia, printre altele, şi pentru plata unor arierate şi pentru cheltuieli de capital. Aşadar, fondurile transferate către autorităţile locale, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, depăşesc aria proiectelor finanţate din fonduri europene, dar şi obiectului şi scopului legii transmisă spre reexaminare.

Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, luând în considerare aspectele menţionate în prezenta cerere de reexaminare.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Cartea electronică de identitate care se introduce în toată România
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vedetă mare din Las Fierbinți, în fața instanței din cauza drogurilor. Decizia judecătorilor
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Nadia Comăneci transmite felicitări sportivilor români după Jocurile Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători