O butelie a explodat la Constanţa. Proprietarul apartamentului a fost rănit

Pompierii constănţeni au fost solicitaţi să intervină în municipiul Constanţa, pe strada Melodiei numărul 24, acolo unde o butelie a explodat.
Romania TV
06 mart. 2014, 09:28
O butelie a explodat la Constanţa. Proprietarul apartamentului a fost rănit

Explozie la Constanţa la doar două zile după cea de la Medgidia. Proprietarul apartamentului a fost rănit în urma exploziei și a fost dus la spital. Din fericire, fiica, ginerele și doi nepoți au scăpat nevătămați.

Pompierii spun că butelia a fost găsită deschisă și explozia s-a produs pe fondul acumulării de gaze. Din cercetările efectuate, se pare că proprietarul este vinovat de producerea deflagrației.

În data de 04.03.2014, la orele 20:16, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Dobrogea’ al județului Constanța a fost solicitat să intervină la o explozie urmată de incendiu în Municipiul Medgidia, pe strada Independenței, ocazie cu care la fața locului s-au deplasat 22 de cadre ale ISU ‘Dobrogea’ cu 2 autospeciale de stingere, 1 autospecială de lucru la înălțime și 2 ambulanțe SMURD. În urma exploziei s-au înregistrat 7 victime, între care 3 adulți cu arsuri de gradul II și III, 1 copil în vârstă de 8 ani cu arsuri de gradul II și 3 persoane intoxicate cu fum.

Explozia şi, mai apoi, incendiul care au zguduit Medgidia în noaptea de marţi spre miercuri au lăsat pagube uriaşe. 20 de apartamente din imobil, plus încă şapte din blocul vecin au fost afectate de deflagraţie. Numărul victimelor a ajuns la 11. Dintre acestea, patru, printre care un copil de opt ani, au fost transportate de urgenţă cu un elicopter la un spital din Bucureşti. Starea lor rămâne, în continuare, delicată. Toate familiile afectate de explozie şi incendiu au fost evacuate. Primarul Marian Iordache a afirmat că persoanele au fost evacuate şi mutate în hotelul Primăriei.

Având în vedere impactul și amploarea unor astfel de tragedii provocate de manipularea eronată a buteliilor, precum și faptul că, numai în cursul zilei de ieri am înregistrat alte 2 situații similare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Dobrogea’ al județului Constanța vine în sprijinul cetățenilor cu câteva sfaturi utile, astfel:

Este interzis:

a utiliza butelii fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unități care nu aparțin întreprinderii distribuitoare;

a utiliza butelii în altă poziție decât în cea verticală;

a încălzi butelii cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din butelii;

a amplasa butelii lângă sursele de căldură sau sub acțiunea directă a razelor solare;

a spăla butelii în lichide corozive (sodă, leșie etc).

La schimbarea buteliei și ori de câte ori se fac manipulări la vreunul din racorduri, se va verifica în mod obligatoriu etanșeitatea instalației, cu spumă de apă și săpun.

ESTE STRICT INTERZIS A EFECTUA VERIFICAREA ETANȘEITĂȚII CU FLACĂRA, ACEASTA PUTÂND CONDUCE LA ACCIDENTE GRAVE !

În cazul livrării buteliei la domiciliul consumatorului, montarea ei și verificarea etanșeității se vor executa de către personalul întreprinderii distribuitoare.

Recomandăm cetățenilor să nu apeleze la umplerea buteliilor cu gaz auto de la stațiile GPL, întrucât acestea nu sunt verificate din punct de vedere al etanșeității ! Supuse periodic suprapresiunilor determinate de umplerea repetată cu autogaz, buteliile se deformează și se poate provoca apariția unor pori în zona sudurilor, prin care poate ieși gazul, generând astfel acumulări de gaz, cu mare pericol de explozie !  

În timpul verificării etanșeității, se vor controla locul de îmbinare a robinetului buteliei cu butelia; locul de ieșire a tijei rozetei din corpul robinetului; ambele fețe ale piuliței olandeze a regulatorului de presiune; locul de îmbinare a racordurilor de intrare și de ieșire cu corpul regulatorului de presiune; corpul regulatorului de presiune; capetele furtunului și furtunul, pe toată suprafața lui; locul de îmbinare a portfurtunului aparatului de utilizare cu aparatul; toate îmbinările conductelor și robinetele aparatului de utilizare.

Înainte de aprinderea focului, se verifică dacă robinetul buteliei și robinetele aparatului de utilizare sunt închise!

În cazul când s-au uitat deschise robinetul buteliei și robinetul aparatului de utilizare și gazul s-a scurs în încăpere, se vor lua imediat următoarele măsuri:

se închid robinetul buteliei și robinetul aparatului de utilizare, se deschid ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;

nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, lifturi, nu se va fuma și nu se vor aduce surse de foc decât după aerisirea încăperii.

În cazul în care toate robinetele sunt închise, dar se simte totuși mirosul caracteristic al gazului, se vor lua măsurile de mai sus și se va anunța întreprinderea distribuitoare.

Pentru siguranța dumneavoastră, a familiei și a comunității în care trăiți, respectați instrucțiunile de utilizare a buteliilor cu gaz petrolier lichefiat !

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Dmitri Peskov și Maria Zaharova reacționează la retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'