Plenul CSM și-a însușit, joi, concluziile raportului Inspecției Judiciare întocmit ca urmare a verificărilor efectuate în situația reclamată de Adrian Năstase.
IJ a constatat că declarațiile șefului statului nu au fost de natură să afecteze independența justiției.
În 20 ianuarie, CSM a înregistrat petiția fostului premier prin care acesta solicita sesizarea Inspecției Judiciare în cazul unei declarații făcute de președintele Traian Băsescu la un post de televiziune în ziua în care Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare.
„Vă rog să sesizați Inspecția Judiciară (în măsura în care nu există deja o auto-sesizare) cu următorul aspect: în dimineața de 6 ianuarie 2014, în cadrul unei emisiuni televizate, la B1TV, între orele 11 și 12, Președintele României, Traian Băsescu, a afirmat: ‘Năstase a reușit să instituie un sistem clientelar care a fost și este extrem de greu de dislocat’. Întâmplător sau nu, la ora 16,30, Completul de cinci judecători penal al Înaltei Curți de Casație și Justiție, condus de judecătorul Ionuț Matei, a pronunțat sentința în dosarul nr. 1919/1/2013, adăugând o condamnare pentru fapte de corupție, fapte pentru care am fost achitat prin penala nr. 474 din 30 martie 2012”, se arată în sesizarea trimisă de Adrian Năstase către CSM și postată pe blogul personal.
Năstase a cerut CSM să constate că, în momentul în care șeful statului a făcut acea declarație, dosarul era nefinalizat și astfel a fost încălcată independența justiției.
„Vă rog să constatați că Președintele României a făcut o afirmație, în contextul în care dosarul era nefinalizat, afectând, în acest fel, independența justiției. Din comentariul public al președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, din ziua de 16 ianuarie 2014, în legătură cu decizia CSM, am înțeles că premierul Victor Ponta ar fi afectat independența justiției spunând, înainte de finalizarea dosarelor, că George Becali sau Relu Fenechiu sunt, în esență, ‘oameni buni’, ceea ce putea afecta independența judecătorilor. În mod similar, în condiția în care Președintele României, înainte de pronunțarea sentinței, a afirmat, în esență, că sunt un ‘om rău’, în mod evident această afirmație a afectat independența justiției”, a scris fostul premier în sesizarea adresată CSM.
Pe 6 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Zambaccian.