Oasele fosilizate ale noii specii de dinozaur, Torvosaurus gurneyi, au fost găsite într-o stâncă din Praia da Vermelha, la nord de Lisabona. Acesta era un theropod – specie care mergea în două picioare, carnivoră, reprezentată de faimosul Tyrannosaurus Rex.
Torvosaurus gurneyi a trăit însă în Jurasicul târziu, acum circa 150 de milioane de ani.
„Toţi îl ştim pe T. Rex, dar Tyrannosaurus era un animal din Cretacic. Dinozaurul nostru este din Jurasic. Diferenţa de vârstă este imensă – 80 de milioane de ani. Aşa că atunci când T. Rex se plimba pe Pământ, Torvosaurus era deja o fosilă”, explică prof. Octavio Mateu de la Universitatea Nouă din Lisabona.
Cercetătorii au dezgropat mai multe rămăşiţe ale Torvosaurului din situl paleontologic portughez Lourinha, bogat în fosile. Printre descoperiri se află ouă şi embrioane.
Experţii spun că dinozaurul este diferit faţă de Torvosaurul din America. Acel „văr”, cunoscut drept Torvosaurus tanneri, a fost găsit în roci de o vechime similară, în formaţiunea Morrison. Acest lucru înseamnă că cele două animale au avut un strămoş comun, înainte ca Americile să se despartă de Europa de azi.
„Acum 150 de milioane de ani, Portugalia era deja separată de America de Nord, prin urmare şi speciile s-au separat. De aceea avem o nouă specie de Torvosaurus în Europa”, spune principalul autor al studiului, Christophe Hendrickx.
Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale lui Torvosaurus gurneyi erau dinţii – în formă de lamă şi având peste 10cm lungime, ceea ce înseamnă că se afla în vârful lanţului trofic în peninsula Iberică.
„Pe atunci, pe lângă dinozauri, mai existau crocodili, reptile zburătoare cunoscute drept pterosauri, precum şi mici mamifere. Flora era luxuriantă. O mulţime de conifere şi de ginkobiloba. Arăta ca la tropice”, mai spune Hendrickx pentru BBC News.
„Era o zonă cu o mulţime de râuri şi apă proaspătă, precum şi cu o vegetaţie bogată. Aşa că ar fi fost perfectă pentru erbivore, iar cu erbivorele vin şi carnivorele precum Torvosaurus”, spune prof. Mateus.
Deşi Torvosaurus este cel mai mare dinozaur din Europa, descoperit până acum, nu este cel mai mare din lume. Carcharodontosaurus, Giganotosaurus şi Tyrannosaurus din alte zone ale globului şi din perioada Cretacică, erau mult mai mari decât el. În plus, în Jurasic, prădătorii marini, precum plesiosaurii, erau incredibil de mari. Cel mai mare ebivor din Europa a fost probabil un sauropod din Spania, care ar fi avut peste 40 de tone.