Aditivi alimentari de care ar trebui să te fereşti

Specialistii recomanda sa ocolesti produsele pe a caror eticheta se afla mai mult de 10 ingrediente. Iar daca pe aceasta lista se afla si urmatorii aditivi alimentari, ar fi bine sa uiti definitiv de ele.
Alina Costache
06 mart. 2014, 21:01
Aditivi alimentari de care ar trebui să te fereşti

Glutamat monosodic (E621)

Poate ca numele iti suna cunoscut. Glutamatul monosodic (GMS) este o substanta care se foloseste pentru imbogatirea gustului dressing-urilor pentru salate, chipsurilor, supelor, taiteilor, produselor semipreparate si de fast-food. Substanta suprasolicita celulele organismului, epuizandu-le pana la moarte. Consumul regulat de alimente care contin GMS da reactii adverse precum: depresie, dezorientare, tulburari de vedere, oboseala cronica, dureri de cap si obezitate. De asemenea, subtanta “pacaleste” creierul, iar acesta nu mai poate transmite mesajul de satietate.

CITEŞTE ŞI: Ce ingrediente ale napolitanelor ar trebui să ne îngrijoreze, pe lângă E-uri

Sirop de porumb cu fructoza

Aceasta substanta este folosita ca indulcitor in foarte multe produse, de la paine, produse de patiserie, pana la bomboane si iaurturi cu arome. Siropul de porumb poate contribui la cresterea colesterolului si la aparitia diabetului.

Substanta mai poate fi intalnita in alimentele procesate, dressing-uri pentru salate, legume conservate, cereale indulcite.

Indulcitori artificiali

Aspartamul (E951), cunoscut si sub denumirea de Nutrasweet, este des intalnit pe eticheta produselor considerate “Light” sau “fara zahar”. Aspartamul nu este numai o substanta cancerigena, dar si o neurotoxina care odata intrata in sange se transforma in formaldehida. Efectele secundare ale unui consum regulat de aspartam sunt: pierderi de memorie, scaderea abilitatilor cognitive, oboseala cronica, migrene, lesin, confuzie mintala, Parkinson, Alzheimer, scleroza multipla, tumori la creier, depresie, atacuri de panica, ameteli.

Aspartamul poate fi gasit in sucurile fara zahar, in jeleuri si gelatine, in guma fara zahar, in produsele de patiserie, cereale, pasta de dinti, vitamine masticabile, ceaiuri imbuteliate etc.

VEZI ŞI: Alimente sănătoase care te omoară. Top 5 produse pe care trebuie să le eviţi

Coloranti

Cei mai intalniti coloranti alimentari pot conduce la grave tulburari de comportament in cazul copiilor, iar in unele cazuri la cancer. Iata care sunt cei mai des folositi coloranti:

  • Albastru (E133) este interzis in Norvegia, Finlanda si Franta. Poate genera tulburari cromozomiale.
  • Rosu (E124) a fost interzis in 1990, dupa 8 ani de dezbateri aprinse. Poate cauza cancer la tiroida, tulburari cromozomiale. Desi a fost interzis, el se mai afla inca diverse produse de pe piata, pana la epuizarea stocului.
  • Galben (E110) si tartrazina (E102) sunt interzise in Norvegia si Suedia. Ele afecteaza rinichii, glandele suprarenale si cromozomii.

Grăsimi trans

Ele se pot gasi si in stare naturala in carnea animalelor, insa pot fi folosite pe post de conservanti in diverse produse alimentare. Grasimile trans se gasesc in margarina, ulei hidrogenate, chipsuri, biscuiti, produse de patiserie si fast-food. Grasimile trans conduc la aparitia atacurilor de cord si cerebrale, bolilor cardiovasculare, diabetului, creste colesterolul si inflamatiile. Grasimile trans au fost interzise in Danemarca.

BHA si BHT (E320)

Butilat hidroxianisol si butilat de hidroxitoluen, mai pe scurt BHA si BHT, sunt pe cat de greu de citit, pe atat de nesanatoase. Cele doua substante contribuie la pastrarea “vie” a culorilor si aromelor din alimente. Din pacate au efecte neurologice care pot conduce la tulburari de comportament si, de asemenea, pot genera cancer.

Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'