Traian Băsescu a subliniat că un element esențial este aplicarea politicilor de integrare lansate în 2008 și, din acest punct de vedere, cel care va fi desemnat vineri candidatul PPE pentru președinția viitoarei Comisii Europene va trebui să își asume ca obiectiv continuarea mai puternică a acestor politici.
„PPE a fost cel care și-a asumat criza, cel care a avut forța, inteligența și determinarea să treacă Europa pe malul celălalt al crizei. Toate semnele ne arată că o creștere economică sustenabilă a început, dar ea nu se regăsește în situația cetățenilor noștri”, a spus președintele român, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, alegerile europene nu vor fi doar un moment al confirmării că populația UE a înțeles ce a făcut PPE în timpul crizei, ci și un moment decisiv de a spune NU xenofobilor, euroscepticilor și ultranaționaliștilor.
„Riscul ca solidaritatea noastră să fie afectată constă în pătrunderea în PE a unui mare număr de eurosceptici. De aceea, cred că prima misiune a PPE este să se asigure că va câștiga din nou alegerile pentru PE. Eu nu văd altă formațiune europeană capabilă să asigure o creștere durabilă, să creeze locuri de muncă și, mai ales, să iubească Europa unită așa cum o iubesc popularii”, a afirmat Băsescu.
Pe de altă parte, Traian Băsescu a mulțumit președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru asistența acordată României în timpul crizei. România a fost una dintre țările în situație dificilă, dar cu asistența executivului european a reușit să depășească acea perioadă și să fie una din țările cu cea mai mare creștere a PIB, potrivit președintelui român.
Delegații PPE, reuniți într-un congres la Dublin, urmează să aleagă vineri candidatul din partea acestei formațiuni paneuropene la președinția viitoarei Comisii Europene, dintre luxemburghezul Jean-Claude Juncker, fost lider al Eurogrupului, și francezul Michel Barnier, actual comisar european pentru piață internă și servicii.