O echipă internaţională caută în continuare avionul dispărut în ocean, în sudul Vietnamului. În timp ce investigaţiile aeriene au fost oprite pe timpul nopţii, continuă cercetările vaselor.
Zborul MH370 avea 239 de oameni la bord şi se îndrepta spre Beijing de la Kuala Lumpur. Două treimi din pasageri erau din China, în timp ce ceilalţi erau din alte zone ale Asiei, America de Nord şi Europa.
Doi dintre pasagerii care se aflau pe lista avionului nu se aflau, în realitate, la bord – un italian şi un austriac. Cele două persoane au rămas fără paşaport în urmă cu un an, respectiv doi ani, după ce le-au fost furate în Thailanda.
Primul ministru al Malaeziei, Najib Razak, a declarat că investighează şi ipoteza unui act terorist.
„Investigăm toate posibilităţile, dar este prea devreme pentru a trage concluzii”, a spus acesta.
„Ştim că două paşapoarte au fost furate. Nu am determinat încă nicio legătură cu un act terorist, dar este încă prea devreme pentru a confirma”, a mai spus şi o autoritate americană pentru NBC News.
Avionul Malayisian Airlines, cu zborul MH370, a dispărut sâmbătă dimineaţă de pe radarele autorităţilor, în timp ce se afla în sudul Vietnamului. Piloţii nu au semnalat nicio problemă înainte de dispariţia bruscă.
Familiile pasagerilor sunt ajutate de autorităţi.
Malaezia şi Vietnam au trimis atât avioane, cât şi nave în căutarea aparatului de zbor dispărut, iar în ajutor vine şi SUA cu o navă militară. Deaemenea, China şi Filipine au trimis şi ele ajutoare.
Pilotul avionului era căpitanul Zaharie Ahmad Shah, în vârstă de 53 de ani, care lucra pentru Malaysia Airlines din 1981. Compania aviatică este una dintre cele mai mari din Asia, iar avionul Beoing 777 nu a avut niciun zbor fatal în istoria sa de 20 de ani, până anul trecut. În 2013, un Boeing 777 a aterizat forţat pe aeroportul din San Francisco, iar 3 pasagere din China au murit.
Expertul în aviaţie David Learmount a declarat pentru BBC că avioanele de pasageri din ziua de azi „sunt incredibil de sigure şi nu au probleme bruşte în mijlocul zborului – pur şi simplu nu se întâmplă”.
Căpitanul Jim Tilmon, de la American Airlines, a declarat pentru CNN că „situaţia nu sună prea bine”. El a atras atenţia asupra faptului că ruta este deasupra uscatului, în cea mai mare parte, unde sunt o mulţime de antene, radare şi radiouri pentru a contacta avionul.
„Am încercat să fac orice scenariu care ar putea explica asta, dar nu am avut succes. Avionul este extrem de sofisticat şi are un record de siguranţă excelent. Lipsa comunicaţiilor îmi sugerează că s-a întâmplat ceva foarte rău. Dar asta nu înseamnă că nu există persoane care au nevoie să fie salvate. Avionul trebuie găsit urgent”, a declarat căpitanul.