Românul a dezvoltat o altă tradiţie, inspirată din sărbătorirea celor 40 de Mucenici: la 9 februarie, bărbaţii nu se mai închină la sfinţi, ci se se închină la 40 sau 44 de pahare de vin, scrie replicaonline.ro. Tradiţia celor 40 de pahare de vin băute la 9 martie este o prostie plecată din mintea omului lacom de băutură. Şi, oricum, 40 de pahare de vin deja înseamnă comă alcoolică, spune preotul Eugen Tănăsescu. În tradiţia creştină nu există o astfel de sărbătoare, a adăugat acesta.
Citeşte şi CALENDAR ORTODOX: Povestea tragică a celor 40 de mucenici. TRADIŢII ŞI OBICEIURI
Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte la 9 martie pe cei 40 de mucenici, scrie replicaonline.ro. În calendarul ortodox, apare denumirea de Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. La această dată, gospodinele pregătesc felul de mâncare numit mucenici. Mucenicii apar sub două forme: colaci copţi, presăraţi cu nucă şi miere, dar şi sub variantă lichidă, cu aluat în forma cifrei 8, cu miere şi nucă. Ce reprezintă cifra 8? În primul rând, cifra 8 culcată reprezintă infinitul, al iubirii necondiţionate, iar cifra 8 în picioare reprezintă perioada în care soldaţii creştini au fost întemniţaţi, a explicat preotul Eugen Tănăsescu.
Citeşte şi Reţetă: Mucenici fierţi
Tradiţia spune că mucenicii erau soldaţi creştini care au trăit pe vremea împăratului Licinius, prigonitor al creştinilor. La origine, aceştia erau romani, greci şi armeni. Aflând despre credinţa lor, Agricola, guvernatorul Armeniei i-a silit să se închine idolilor. Soldaţii au refuzat, de aceea au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre. De asemenea, în unele zone apar 44 de mucenici, în loc de 40.