Îngrijorarea faţă de gaura de ozon din ce în ce mai mare a dus la restricţionarea producţiei de clorofluorocarbon (gazele CFC), începând cu jumătatea anilor ’80. Însă originea acestor noi gaze similare rămâne un mister, potrivit experţilor.
Stratul de ozon se află în atmosferă, între 15-30 de kilometri altitudine, şi are un rol extrem de important în blocarea razelor ultraviolete nocive, care provoacă cancer la oameni şi probleme de fertilitate la animale.
Oamenii de ştiinţă de la British Antarctic Survey au fost primii care au descoperit gaura de ozon gigantică de deasupra Antarcticii, în 1985. De vină erau, pe atunci, gazele CFC folosite pentru refrigerare şi pentru aerosoli în produse precum spray-urile de păr şi deodorantele.
În mod remarcabil, în 1987 ţările lumii au restricţionat producţia acestor gaze prin Protocolul de la Montreal, în 1987. În 2010, aceste gaze au fost interzise total.
Acum, experţii de la University of East Anglia au descoperit dovezi ale existenţei a altor patru gaze care pot distruge ozonul şi provin din surse neidentificate.
Trei dintre gaze sunt din clasa clorofluorocarburilor, iar unul este hidroclorofluorocarbon, ce pot dăuna stratului de ozon.
„Cercetarea noastră ne arată patru gaze care nu se aflau în atmosferă deloc până în anii ’60 şi sugerează că sunt create de oameni„, a spus principalul cercetător, dr. Johannes Laube.
Cercetătorii au descoperit gazele analizând zăpada polară. Aerul extras din această zăpadă este o arhivă naturală a ceea ce exista în atmosferă cu până la 100 de ani în urmă. Experţii au analizat şi mostre de aer din prezent, colectate dintr-o zonă izolată – Cape Grin din Tazmania.
Ei estimează că circa 74.000 de tone de astfel de gaze au fost emise în atmosferă. Două dintre ele se acumulează extrem de rapid.
„Identificarea acestor patru gaze este îngrijorătoare, întrucât ele contribuie la distrugerea stratului de ozon”, a mai spus dr. Laube.
„Concentraţiile descoperite în acest studiu sunt mici. Cu toate astea, această lucrare ne aduce aminte că trebuie să fim atenţi şi să monitorizăm în continuare atmosfera chiar şi pentru cantităţi mici din aceste gaze sau alte emisii accidentale sau neplanificate”, a mai spus expertul, care a atras atenţia că unul dintre noile gaze, CFC-113a este cel mai îngrijorător, întrucât concentraţiile cresc extrem de rapid. Sursa cea mai probabilă ar fi pesticidele din agricultură. Experţii vor investiga şi vor retrage gazul de pe piaţă.