Protestul se desfășoară la sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), din Petroșani, la fața locului aflându-se mai mulți reprezentanți ai administrației, în încercarea de a-i convinge pe liderii de sindicat să renunțe la acțiunea pe care au declanșat-o.
‘Suntem 24 de lideri de sindicat care am intrat în greva foamei, deoarece actul adițional la contractul colectiv de muncă, prin care sporul de periculozitate creștea de la 700 la 800 de lei, nu a fost înregistrat de ITM Hunedoara.
După părerea noastră, legea a fost interpretată greșit și de aceea, cerem să se respecte actul negociat și semnat cu administrația CEH pe 27 februarie’, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica.
Potrivit acestuia, neînregistrarea actului adițional la contractul colectiv de muncă îi va priva pe mineri de majorarea sporului de periculozitate negociată de Sindicatul Muntele. El le-a cerut minerilor să nu se alăture, cel puțin deocamdată, protestului inițiat de liderii lor.
‘Am transmis minerilor să-și vadă de treabă, să intre la muncă și să ne lase pe noi, liderii, să rezolvăm această chestiune. Cel puțin până mâine’, a adăugat liderul sindical.
Actul adițional prin care sporul de pericol al minerilor s-a majorat la 800 de lei ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 martie.
Sindicatul Muntele reunește sindicate de la exploatările de huilă Lonea, Lupeni și Vulcan, mine considerate ca fiind rentabile. Sindicatul numără circa 3.400 de membri.