Veste bună: Micii româneşti au intrat în legalitate

Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH) a dat luni undă verde utilizării bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor, în urma unui vot favorabil care permite includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislația actuală a UE, potrivit unor surse concordante de la Bruxelles, relatează Agerpres.
Romania TV
10 mart. 2014, 17:04
Veste bună: Micii româneşti au intrat în legalitate

Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta micii, dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecții. În prezent, micii pot fi produși și comercializați în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizați la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.

Conform Asociației Române a Cărnii (ARC), cele două ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) și carminul (E 120).

„Mă bucur că micii românești au intrat în legalitate. Consider că specificitățile culturale, tradiționale și, de ce nu, culinare ale fiecărui stat membru nu trebuie pierdute în procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană. Mulțumim statelor membre și Comisiei Europene, care au înțeles demersul României. Diplomația românească și-a făcut excelent datoria”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

De asemenea, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii, Ștefan Pădure, consideră că această reușită este un exemplu de cooperare între mediul asociativ și instituțiile publice pentru susținerea intereselor producătorilor români pe piața UE.

„Asociația Română a Cărnii — inițiatorul acestui demers la Uniunea Europeană — mulțumește tuturor celor care au participat la această reușită. Efortul lor este un exemplu de cooperare între mediul asociativ și instituțiile publice pentru susținerea intereselor producătorilor români pe piața UE”, a declara Ștefan Pădure. 

Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătatea Animalelor (SCFCAH) a discutat în 20 februarie 2014 proiectul de regulament al Comisiei Europene care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislația actuală (anexa II a Regulamentului 1333/2008) pentru a decide dacă se poate întruni o majoritate calificată (minimum 260 voturi din total 352), în vederea înscrierii acestuia ca punct de vot cert pe agendă.

Cu toate că niciun stat membru nu a avut obiecții la solicitările României, unele dintre aceste state au precizat în 20 februarie că nu pot vota în favoarea propunerii, din cauza solicitărilor producătorilor naționali, solicitări care nu au putut fi incluse în prezentul proiect.

„În esență, este vorba despre interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizați în produse tradiționale. În această situație, Comisia a decis să nu supună votului proiectul de regulament, evitând astfel reluarea întregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi)’, menționa un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din 20 februarie.

Astfel, votul din SCFCAH — comitetul permanent condus de Comisia Europeană (CE) și în care sunt reprezentate la nivel de experți statele membre — a fost amânat întrucât șapte state au fost nemulțumite că pe lista ce urma să fie supusă votului nu s-au aflat decât câteva produse, printre care și micii românești. Întrucât nu exista o majoritate calificată, acordarea acestei excepții nu a mai fost supusă la vot, iar producătorii care urmau să beneficieze de ea trebuiau să aștepte până în luna iulie.

În condițiile în care nu se obținea o majoritate, niciun procesator român din industria cărnii nu ar fi putut exporta mici în țările UE, deși ar fi putut produce și comercializa în continuare pentru piața locală.

Datele statistice arată că în România se produc și se consumă anual aproximativ 22.000 de tone de mici, însă piața neagră reprezintă circa 70-80%. 

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Taxele și impozitele, în 2025. Veste mare pentru milioane de români
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Republica Moldova neagă acuzațiile Rusiei privind un plan militar în Transnistria
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!