ACCIDENT AVIATIC APUSENI. Informaţiile din cadrul anchetei, ajunse în presă pe surse, conform cărora avionul a fost controlat, în ultimele minute de zbor, de copilotul lui Iovan, au fost confirmate, pentru „ring”, chiar de tatăl lui Răzvan Petrescu. Acesta a declarat că fiul său nu a făcut altceva decât să asculte ordinul superiorului său. Astfel, se poate spune că cei patru medici, care au scăpat cu viaţă în urma catastrofei, au fost salvaţi de manevrele tânărului de 23 de ani. „Este adevărat că Răzvan a preluat controlul la manşă. Adi Iovan i-a ordonat să facă acest lucru în calitate de comandant, în timp ce el se ocupa de sistemele de degivrare. Acolo, în cabină, nu există democraţie, ci este foarte clar stabilit cine dă ordine, copilotul fiind cel care ascultă şi execută. Adi Iovan era, în acest caz, cel care ordona”, a declarat Dan Petrescu.
Totul s-a desfăşurat conform planului comandantului până în ultima clipă de zbor. Cei doi piloţi au încercat să facă tot posibilul până în momentul în care aparatul de zbor s-a transformat într-un planor pe deasupra brazilor. Tatăl copilotului ne-a povestit ce s-a întâmplat atunci când situaţia a devenit critică. „În acele momente, avionul stătea cu botul în sus, înainte de prăbuşire, iar Răzvan a manevrat manşa până la un anumit moment. Apoi, când avionul a coborât foarte mult şi s-a comportat ca un planor, amândoi au trecut la manşă şi au tras cât au putut”, ne-a spus tatăl lui Răzvan Petrescu pentru ziarulring.ro.
ADRIAN IOVAN şi Răzvan Petrescu au făcut schimb de locuri în momentul în care avionul era în aer, potrivit unor rezultate preliminare ale anchetei, citate de România TV. Aşadar, atunci când avionul s-a prăbuşit, la manşă era copilotul Răzvan Petrescu.
În acest caz, dacă procurorii vor stabili că accidentul s-a produs dintr-o eroare umană, cel tras la răspundere va fi tânărul Petrescu.
Potrivit unor surse judiciare, copilotul le-ar fi declarat procurorilor că, după prăbuşire, el şi ceilalţi pasageri au încercat să îl mute pe Adrian Iovan pe locul din stânga, unde se aflase Răzvan Petrescu.
Schimbul de manşă a fost făcut fără ca turnul de control al ROMATSA să fie anunţat şi fără ca acest lucru să fie trecut în fişa de lucru, aşa cum prevede legea.
Echipa de procurori a Secţiei parchetelor militare a audiat, în perioada 20 februarie – 5 martie, un număr de 50 de persoane, reprezentând persoane vătămate şi părţi civile, controlori de trafic aerian, persoane din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, persoane din cadrul MAI şi MApN. Audierile s-au desfăşurat concomitent la Bucureşti, cât şi pe raza judeţelor Alba, Cluj, Mureş şi Bihor.
Procurorii din cadrul Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, care cercetează cazul, au început urmărirea penală pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor şi vătămare corporală din culpă, a anunţat Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia.
Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical s-a prăbuşit, pe 20 ianuarie, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Părinţii şi sora lui Răzvan Petrescu, copilotul lui Adrian Iovan, au venit într-un suflet la Cluj, imediat ce au aflat cumplita veste a prăbuşirii avionului medical în Munţii Apuseni. Răzvan Petrescu are doar 23 de ani şi a fost grav rănit în accidentul aviatic în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. Tatăl său, Dan Petrescu, tot pilot, a vorbit despre tragedia în care a fost implicat fiul său.
Răzvan Petrescu a avut nevoie de resuscitare încă de când a fost preluat de echipajul medical. Tânărul are 23 de ani şi pilota avioane încă de la 15 ani. Alături de el se află familia, care suţine că tânărul este încă în stare de şoc, dar este lucid şi au putut vorbi cu el. Mai mult, tatăl său a vorbit la România TV despre clipele grele prin care trece alături de fiul său, mai ales că şi el, la rândul său, este pilot şi a fost implicat în diferite accidente.
Citeşte şi Tatăl copilotului Răzvan Petrescu: „Dacă eram infractor, mă găseau după semnalul telefonului”
„Starea lui este destul de gravă. Deocamdată nu are leziuni interne. Accidentul nu a afectat vreun nerv sau coloana. Are multiple fracturi şi mi-e frică de complicaţiile care pot apărea pentru că a stat mult timp pe zăpadă. Am înţeles că a intrat în şoc hipotermic. Bine că l-au salvat. Medicii au spus că e stabil. Eu mizez pe tinereţea lui, robusteţea şi voinţa. El să vrea să reziste„, povesteşte tatăl copilotului.
Mai mult, bărbatul recunoaşte că el a fost primul care a aflat de accident după ce a fost sunat chiar de fiul său.
„Eu am aflat primul. După ce a apucat să se dea jos din avion s-a târât câţiva metri şi mi-a dat telefon. Mi-a spus că a avut accident. Mi-a spus că este rănit. Am auzit vaiete, se văita Adi Iovan. Pe urmă mi-a dat o poziţie. Mi-a spus că este la 40 de mile de Sibiu în munţii Apuseni. Eu am alertat directorul nostru general care a luat legătura cu toate serviciile. Este vorba de incompetenţă la vârf. Doctorul Zamfir a trimis coordonatele. Nu sunt în stare să acţioneze în cazul unor asemenea calamităţi. Au avut două ore de lumină. Au trimis în trei locuri diferite aiurea. Nu îmi explicam de ce nu pot să îi localizeze. Toată stima pentru cei care au participat la salvare, dar sus, nişte nemernici„, a adăugat bărbatul.
Mărturii emoţionante ale copilotului lui Adrian Iovan, despre tragicul zbor de peste Apuseni. În urmă cu doar un an, acesta spunea că singura lui pasiune este zborul şi este singurul lucru pe care ştie să îl facă. Visul lui era să ajungă un pilot la fel de bun ca Adrian Iovan, cel alături de care zbura la Şcoala de Aviaţie. Acum, copilotul Răzvan Petrescu ar putea să nu mai urce niciodată la manşa unui avion.
Pentru Răzvan Petrescu, singurul vis a fost acela de a zbura. Şi a început să facă acest lucru de la o vârstă foarte fragedă.
„Când am venit la Şcoala de aviaţie aveam 19 ani, dar pasiunea pentru zbor am avut-o încă din copilărie. La vârsta de 2 ani şi jumătate am zburat alături de tatăl meu, el fiind tot pilot în cadrul Şcolii superioare şi m-a atras foarte mult. La 15 ani am reuşit şi eu sa absolv cursurile teoretice şi să zbor ca şi student, student pilot, în cadrul aeroclubului, apoi m-am făcut pilot profesionist la Şcoala superioră.
CITEŞTE ŞI: Familia şi colegii pilotului Adrian Iovan: Câţi dintre noi sunt dispuşi să îşi rişte viaţa pentru altcineva?