Din ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2008 — 2012, Gheorghe Buta, în calitate de deputat, cu ocazia încheierii unor contracte de prestări servicii, a reprezentat interesele financiare și comerciale ale unei societăți comerciale în care soția sa avea calitatea de asociat, administrând în fapt firma respectivă.
„Astfel, între anii 2009 — 2010, suspectul Buta a participat la mai multe discuții cu reprezentanți ai autorităților locale, context în care a negociat, întocmit și semnat diferite contracte de prestări servicii. Obiectul acestor contracte a constat în acordarea de consultanță în materie de construcții/inspecție de șantier, întocmind și semnând totodată facturi fiscale, toate acestea ca reprezentant al societății anterior amintite. Valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 66.000 lei”, se arată într-un comunicat al DNA.
Sursa citată precizează că, în perioada 21 martie 2011 — 20 martie 2012, Gheorghe Buta a fost angajat în cadrul unei societăți comerciale, în baza unui contract individual de muncă, în funcția de diriginte de șantier.
„Activitățile desfășurate în condițiile mai sus descrise sunt incompatibile cu funcția de deputat, pe care o îndeplinea la momentul respectiv”, mai susțin procurorii.