Franks, FMI: Economia României va creşte şi în 2012. Dar sunteţi prea lenţi

FMI vine cu veşti proaste şi veşti bune pentru români. Creşterea economică a revenit, dar este insuficientă. Şomajul a scăzut, dar există impedimente care ar putea împiedica revenirea economiei. Reprezentanţii FMI spun că România a cheltuit ineficient banii pentru asistenţă socială.
Romania TV
30 ian. 2012, 11:12
Franks, FMI: Economia României va creşte şi în 2012. Dar sunteţi prea lenţi

„Vestea bună este că România este din nou pe creştere economică. Estimăm o creştere economică de 1,5% în 2012. Vestea proastă este că economia nu are destulă forţă. Creştea este prea lentă. Nu este suficient pentru România. O altă veste proastă este că sunt multe provocări în orizontul apropiat care ar putea împiedica revenirea economiei. Totuşi, pe piaţa muncii se întrevăd semnale pozitive. Rata şomajului a scăzut de la 8%, la 7%. Salariul real, care a scăzut în mediul privat, va reveni pe creştere. Şomajul va fi stabil sau ar putea scădea în următoarele trimestre. Salariile sunt foarte mici şi trebuie creşteţi productivitatea. Angajările în mediul privat au fost slabe în 2009 şi 2010, dar îşi revin”, a declarat şeful misiunii FMI în România Jeffrey Franks.

FMI nu se opune unei creşteri a salariului minim

Fondul Monetar Internaţional, cu care România are în derulare acum un acord de tip preventiv, nu se opune unei creşteri a salariului minim, “dar pentru asta trebuie făcute calcule foarte exacte”, potrivit unei declaraţii făcută azi de Jeffrey Franks, şeful Misiunii FMI pentru România.

„Dacă salariul minim va creşte, angajatorii vor face mai puţine angajări, iar angajările trebuie încurajate, astfel încât trebuie găsit un echilibru”, a spus Franks.

În opinia şefului FMI în România sunt încă probleme foarte mari care împiedică creşterea, pentru revenire. Astfel, locurile de muncă sunt insuficiente faţă de nevoile românilor, fiind înregistrate foarte mari probleme în domeniul tinerilor şi a celor mai în vârstă.

Franks a susţinut că în România este nevoie de politici care să genereze creştere economică şi majorare de salarii, fiind necesară o îmbunătăţire a sistemului de învăţământ.

În acelaşi timp Jeffrey Franks a spus că se prefigurează probleme în zona euro, chiar dacă „suntem în drum spre ieşirea din recesiune”. Instabilitatea pieţei financiare „se traduce în pedepse severe” pentru ţările Uniunii Europene, iar România trebuie să evite aceste politici economice instabile.

De asemenea, Jeffrey Franks a apreciat că România ar trebui să redirecţioneze fondurile din domeniul asistenţei sociale doar către cei săraci şi să se concentreze pe cei care au într-adevăr nevoie.

Cu privire la pilonul II de pensii oficialul FMI a susţinut că acesta contribuie la deficit, însă pe termen lung investiţia în pensia privată reprezintă locuri de muncă.

 

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Proteina care ar putea prelungi speranța de viață cu până la 7 ani. A fost denumită “fântâna tinereții”: “Un obiectiv cheie pentru domeniul îmbătrânirii”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Botswana creează un fond pentru a recompensa sportivii după succesul la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...