Sancţiunea de 10.000 de lei în cazul Antena 1 a fost aplicată la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, pentru încălcarea articolului 39, alineatul 2, din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, şi a articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.
Amenda de 10.000 de lei a fost aplicată cu şase voturi „pentru” (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu şi Christian Mititelu), în timp ce „împotrivă” au votat Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
Sancţiunea a fost aplicată pentru difuzarea în reluare pe Antena 1, între orele 10.50 – 11.40, a mai multor ediţii ale emisiunii „În gura presei” difuzate la Antena 3 pe 14 octombrie, 8 decembrie, 12, 13, 14, 15 şi 21 ianuarie şi 6 şi 11 februarie. CNA a primit nouă reclamaţii ca urmare a difuzării acestor emisiuni, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa CNA de marţi.
Membrii CNA au considerat că în aceste emisiuni realizatorul Mircea Badea a folosit un limbaj injurios. CNA a considerat agravant faptul că emisiunea este difuzată în reluare la Antena 1, fapt care a încălcat legislaţia audiovizualului.
De exemplu, potrivit CNA, în ediţia din 14 octombrie, Mircea Badea a făcut referire la un articol publicat în Jurnalul Naţional cu titlul „Jurnalul şi Antena 3 sunt «pernicioase»! Lucian Papici s-a antepronunţat în 2012; după un an, trimite ziarul şi A3 în instanţă!”, în care procurorul Papici spune că citeşte doar Evenimentul zilei, România liberă şi Dilema veche, ca să nu se „încarce negativ”, iar din grila de programe a scos posturile Antena 3, Realitatea şi OTV, adică „pe cele pernicioase” şi „inadecvate structurii lui de personalitate”. Mircea Badea a spus că astfel de afirmaţii sunt „încă o confirmare a faptului că justiţia acolo unde contează, la nivel foarte înalt (DNA, anumită parte a CSJ) este controlată de Traian Băsescu În aceeaşi emisiune, Mircea Badea a mai spus că la DNA este o „purificare doctrinară”.
În ediţia din 21 ianuarie, Mircea Badea a folosit expresii precum „trepaneţi”, referindu-se la agenţi STS sub acoperire, „poliţiştii boschetari” şi „boschetarii”, „unul cu cap de porc”, „gunoiul ăla”, potrivit monitorizării CNA.
Expresii similare au fost folosite de Mircea Badea şi în celelalte emisiuni monitorizate, potrivit CNA.
Iniţial, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a propus şi aplicarea unei somaţii publice Antena 3, pentru emisiunile monitorizate, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.
Monica Gubernat a propus, însă, aplicarea unei amenzi de 20.000 de lei în cazul Antena 3, pentru „În gura presei”, şi a unei amenzi de 20.000 de lei în cazul B1 TV, pentru emisiunea „Lumea lui Banciu”, ediţiile din 19 şi 30 decembrie, 22 ianuarie, 21 februarie şi 9 martie.
Propunerea sa a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu şi Christian Mititelu au votat „pentru” aplicarea amenzii de 20.000 de lei în cazul Antena 3, în timp ce Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea au votat „împotrivă”.
Ulterior, CNA a luat în discuţie şi emisiunea „Lumea lui Banciu”, difuzată pe 19 şi 30 decembrie, pe 22 ianuarie, 21 februarie şi 9 martie. În acest caz, CNA a primit cinci reclamaţii.
Potrivit CNA, în aceste emisiuni Radu Banciu a folosit un limbaj injurios. De exemplu, în ediţia din 21 februarie, Radu Banciu a folosit cuvinte precum „babă” şi „ţaţă” şi „ciocănitoarea asta pensionară” la adresa Marianei Câmpeanu, care, la momentul respectiv, era ministru al Muncii.
Pe de altă parte, potrivit CNA, în ediţia din 20 ianuarie, Radu Banciu a spus că prezintă un studiu al unui unui ONG francez, potrivit căruia „70% din femeile Republicii Moldova s-au prostituat cel puţin o dată între vârstele de 15 şi 25 de ani”. Banciu a spus că în realitate „cifra se duce de la 9 spre 10” şi a făcut mai multe comentarii injurioase referitoare la femeile din Republica Moldova.
Laura Georgescu a propus o amendă de 15.000 de lei în cazul B1 TV, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. „Pentru” au votat Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu, în timp ce „împotrivă” au votat Florin Gabrea, Valentin Jucan şi Radu Călin Cristea.