Neurologul Spiro Pantazatos, de la Universitatea Columbia, a studiat legătura dintre anotimpul naşterii şi structura creierului. Diferenţele apar din cauza expunerii fătului în uter la anumiţi viruşi pe timpul ierii şi la o cantitate mai mică de lumină solară.
Pantazatos a analizat la RMN creierele a 550 de bărbaţi şi femei de la mai multe spitale din Londra.
El a observat că anumite regiuni ale creierului sunt dezvoltate diferit, în funcţie de anotimpul în care erau născute persoanele.
Spre exemplu, bărbaţii născuţi toamna şi iarna au mai multă materie cenuşie într-o zonă a creierului numită STG (sulcus temporal superior) faţă de cei născuţi vara şi primăvara.
O cantitate mai mică de materie în această zona a creierului poate însemna un risc mai mare de a face schizofrenie. În cazul femeilor, rezultatele erau invers: cele născute vara şi primăvara aveau mai multă materie cenuşie în această regiune.
De asemenea, femeile născute iarna se feresc de obicei de aventură, în timp ce bărbaţii născuţi în această perioadă caută senzaţiile tari.
Rezultatatele obţinute de Pantazatos sunt destul de controversate, de aceea trebuie continuată cercetarea pe un număr mai mare de pacienţi.
Sursa: Wired, via descopera.ro