În România, „Cosmos: Odisee în timp şi spaţiu” va debuta duminică, 16 martie, de la ora 21:00. Mesajul președintelui Barack Obama va putea fi urmărit și de telespectatorii români înaintea începerii primului episod al serialului, „Iviți pe Calea Lactee”.
„Există noi frontiere de explorat (…) Deschideţi ochii, deschideţi-vă imaginaţia, pentru că următoarea mare descoperire ar putea fi a voastră„, a declarat Barack Obama.
Vinerea trecută, 28 februarie, Fox Broadcasting Company (FOX) și National Geographic Channel (NGC) au oferit o vizionare specială la Casa Albă a primului episod din serialul „Cosmos: Odisee în timp şi spaţiu”, în cadrul primului Festival de Film Studențesc ținut la Casa Albă. Festivalul este o reconfirmare a angajamentului administrației Obama de a încuraja folosirea tehnologiei în școli. În cadrul evenimentului, Președintele Obama a făcut referire la progresele pentru realizarea proiectului ConnectED, care-și propune să conecteze 99% dintre studenți la tehnologiile wireless și broadband de generație nouă în următorii cinci ani.
De asemenea, National Geographic Channels a invitat săptămâna trecută în Washington 100 de profesori, câștigători ai Premiilor Prezidențiale pentru Excelență în Predarea Științelor și Matematicii, pentru o vizionare specială a primului episod din COSMOS. Educatorii au reprezentat toate cele 50 de state, districtul Columbia și Puerto Rico. Președintele Obama i-a primit în cadrul unei recepții pentru a saluta devotamentul lor și merítele deosebite în educație.
După difuzarea premierei simultan pe mai multe canale, „Cosmos: Odisee în timp şi spaţiu” își va continua derularea celor 13 episoade duminică de duminică, de la ora 21:00.
La distanță de peste trei decenii de la debutul popularului serial de televiziune, „Cosmos: A Personal Voyage” (Cosmos: Călătorie în Univers), extraordinara explorare a universului din perspectivă științifică realizată de Carl Sagan, Seth MacFarlane decide să lucreze cu echipa inițială a lui Sagan – scenaristul / producătorul executiv Ann Druyan și co-scenaristul și astronomul Steven Soter – pentru a concepe un serial din 13 părți care să fie o continuare a seriei originale, răsplătită cu premii Emmy și Peabody.
COSMOSUL prezentat de Carl Sagan a fost difuzat în 1980 și continuă să fie serialul televiziunii publice americane cu cel mai mare succes internațional din toate timpurile. Urmărit de mai bine de 750 de milioane de privitori, „Cosmos” a rămas popular în întreaga lume.
La fel ca și primul serial, noul COSMOS este o cronică despre cum omul a descoperit legile naturii și cum a găsit propriile coordonate în spațiu și timp. Serialul aduce în plus povești nespuse despre căutarea eroică a cunoașterii, transportând privitorii către lumi noi din univers și oferind o viziune a cosmosului de la cea mai mare la cea mai mică scală. Serialul inventează noi moduri de narare științifică pentru a dezvălui grandoarea universului și reinventează elemente populare din serialul original, între care Calendarul Cosmic și Nava Imaginației. Cele mai profunde concepte științifice sunt prezentate cu o claritate extraordinară, îmbinând scepticismul și uimirea și țesând rigurozitatea științifică laolaltă cu latura emoțională și spirituală pentru a da naștere unei experiențe transcendentale.
)