ANI susține, într-un comunicat de presă, că Mircea Diaconu a fost declarat în stare de incompatibilitate printr-o decizie definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 19 iunie 2012.
Dosarul privind starea de incompatibilitate este separat de cel în care Mircea Diaconu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice.
„Menționăm faptul că procesul penal aflat pe rolul instanțelor de judecată nu influențează în niciun fel interdicția prevăzută de dispozițiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, de a ocupa o funcție sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdicția se aplică pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, ca urmare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, emisă la data de 19 iunie 2012”, transmite ANI.
Decizia poate fi atacată cu apel, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Mircea Diaconu a fost trimis în judecată în noiembrie 2012 de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sub acuzația de conflict de interese (5 fapte), dosarul fiind deschis în urma unei sesizări a Agenției Naționale de Integritate (ANI).
Procurorii susțin că Mircea Diaconu, în calitate de director al Teatrului ‘C.I. Nottara’, a participat la negocierea condițiilor contractuale și apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea de către soția sa, Diana Lupescu, a unui spectacol, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.