Emoţionat să se întoarcă acasă cu primul trofeu de Grand Slam din palmares, Horia Tecău anunţă că are planuri mari. În acest an speră să reprezinte România la Jocurile Olimpice şi să îşi treacă în cont şi alte trofee importante, poate chiar încă unele de Grand Slam.
Tenismanul român, campion la Australian Open în proba de dublu mixt, alături de americanca Bethanie Mattek-Sands, a revenit în România după un zbor lung şi obositor, dar a subliniat că entuziasmul nu l-a lăsat să se odihnească. „Sunt foarte fericit că am ajuns să câştig primul titlu de Grand Slam din carieră, că am reuşit să readuc România pe lista câştgătorilor de Grand Slam, după atâţia ani. Sunt foarte entuziasmat, sunt nedormit de peste 30 de ore, nu am reuşit să dorm deloc nici în avion„, a afirmat Tecău, care a primit din partea preşedintelui FR Tenis, Ruxandra Dragomir, un trofeu de excelenţă: „I-l ofer cu tot sufletul meu şi sper să am ocazia să-i ofer cât mai multe”.
„Pentru mine, acest titlu reprezintă ceva important, e un titlu de campion care va rămâne în istorie. Eu particip la dublu, asta este cariera mea. Poate pentru oricine altceva poate înseamnă ceva diferit”, a precizat tenismanul.
Horia Tecău se cunoaşte cu partenera sa de la dublu-mixt încă din perioada junioratului, însă au jucat pentru prima oară împreună abia în 2011, tot la Australian Open, ajungând doar până în semifinale: „Pe Bethanie o cunosc de la 14 ani, din perioada junioratului, sunt prieten şi cu soţul ei. Anul trecut am jucat prima oară împreună, îmi place foarte mult stilul ei, e curajoasă, nu se lasă intimidată de adversar. Am încercat să joc alături de ea şi în celelalte turnee de Grand Slam, dar a fost puţin accidentată şi nu am mai jucat deloc dublu mixt. Ea este mai excentrică, dar e foarte prietenoasă, ne-am simţit bine pe teren şi am reuşit să câştigăm”.
Tecău este în momentul de faţă cel mai în vogă tenisman român, însă el joacă doar la dublu, la mixt făcând pereche cu Bethanie Mattek-Sands, iar la dublu masculin jucând alături de suedezul Robert Lindstedt, ei ocupând locul 8 în ierarhia perechilor ATP. El nu vrea însă să se oprească aici, ci ţinteşte cea mai înaltă treaptă a clasamentului. „După ce am încercat atâţia ani la simplu, am zis să încerc şi la dublu, unde am mers tot timpul mai bine. Rezultatele au apărut imediat şi a fost clar că acesta este drumul meu. Sper să câştig cât mai multe titluri de Grand Slam şi să ajung pe prima poziţie în clasamentul de dublu„, spune tenismanul român.
Horia Tecău vrea să joace la Jocurile Olimpice în acest an, el având mari şanse să se califice alături de Robert Lindstedt. Totuşi, dacă nu se vor menţine în Top 10 perechi, Tecău spune că ar dori să încerce să obţină calificarea alături de Victor Hănescu. „Îmi doresc să rămân în primii zece, ceea ce mi-ar asigura participarea directă. Dar dacă nu, o să mă înscriu cu Victor Hănescu şi sper să participăm”, a explicat câştigătorul de la Australian Open.
La festivitatea organizată în cinstea sa de FR Tenis, Horia Tecău a avut surpriza să-şi întâlnească şi părinţii: „Părinţii mei sunt temelia carierei şi a educaţiei mele. Le datorez foarte mult, mă bucur că sunt aici şi că se bucură alături de mine. Nu am reuşit să vorbim foarte des cât am fost în Australia, din cauza fusului orar, şi sunt puţin emoţionat să-i văd aici. Tatăl meu împlineşte 55 de ani, chiar dacă arată de 35, şi vreau să-i dedic acest trofeu şi sper să vină şi altele”.
Horia Tecău a povestit că nu a avut prea mult timp să se bucure de succesul obţinut, deoarece era într-o cursă contracronometru pentru a ajunge la avion: „Am fost emoţionat după victorie, dar nu am plâns. Nu mai voiam să plec de acolo, dar nu am plâns. Din păcate, am avut un zbor la o oră după finală, nu am avut timp decât să merg la testul antidoping, la conferinţă şi am fugit la avion, pe care l-am prins în ultimele 10 minute”.
Horia Tecău a precizat că a discutat mult la telefon cu antrenorul Andrei Pavel, căruia spune că îi datorează ascensiunea în proba de dublu, dar deloc cu primul său partener, Florin Mergea. Totuşi, despre acesta din urmă a afirmat că vrea să revină în circuit. „Nu am vorbit cu Florin, dar ştiu că s-a reapucat să joace la dublu. Mă bucur că îşi mai acordă o şansă, am auzit că se antrenează şi că e serios şi îi doresc tot norocul din lume.
Prin victoria de la Australian Open, Horia Tecău a intrat în galeria restrânsă a românilor care şi-au trecut în palmares trofee de Grand Slam. El stă acum alături de Virginia Ruzici (Roland Garros 1978), Ilie Năstase (US Open 1972), perechea Ilie Năstase/Ion Ţiriac (Roland Garros 1970), Jimmy Connors/Ilie Năstase (Wimbledon 1973, US Open 1975) şi Ilie Năstase/Rosemary Casalas (Wimbledon 1970, Wimbledon 1972).