Ecaterina Andronescu aspiră la primul mandat la Bruxelles, după alte 5 în Parlamentul României

Candidatura Ecaterinei Andronescu la alegerile europarlamentare de pe poziţia a doua a listei PSD reprezintă o nouă etapă în cariera politică a unei personalităţi cu un CV bogat în sfera politicii interne din România. De trei ori ministru şi parlamentar din 1996, Andronescu aspiră acum la o funcţie la nivel european.
Filip Stan
14 mart. 2014, 12:54
Ecaterina Andronescu aspiră la primul mandat la Bruxelles, după alte 5 în Parlamentul României

Ecaterina Andronescu s-a născut pe 7 aprilie 1948, la Malovăţ, judeţul Mehedinţi, şi a urmat cursurile Facultăţii de Chimie Industrială a Politehnicii din Bucureşti. După absolvire, a preferat o carieră universitară celei de inginer chimist. În politică a intrat în 1996 înscriindu-se în PSD, în acelaşi an obţinând primul din cele trei mandate consecutive de mandat. Din 2008, a preferat Senatul Camerei Deputaţilor.

Pe linie de partid, este membru al Consiliului Naţional al PSD, vicepreşedinte la nivel naţional, iar din primăvara lui 2012 este preşedinte al organizaţiei PSD Bucureşti în locul lui Marian Vanghelie, căzut din graţiile conducerii partidului.

În guvernul Adrian Năstase a devenit ministru al Educaţiei, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 2003. Aceasta nu a fost prima experienţă a lui Andronescu în minister, deoarece mai fusese în 1995-1996 secretar de stat însărcinat cu învăţământul superior. În timpul mandatului său ca ministru a continuat seria nesfârşită de reforme ale sistemului de învăţământ, motiv pentru care adversarii săi au numit-o Abramburica. Pe de altă parte, obligativitatea examenului de admitere la facultate pe care a promovat-o Ecaterina Andronescu atunci este văzută, în momentul de faţă, ca una dintre metodele de însănătoşire a învăţământului universitar.

În 2008, când Emil Boc devine prim-ministrul guvernului PDL-PSD, Andronescu se reîntoarce la cârma învăţământului românesc cu o misiune precis stabilită în programul de guvernare: adoptarea unei noi Legi a educaţiei în conformitate cu raportul comisiei prezidenţiale privind situaţia învăţământului românesc şi cu Pactul pe Educaţie, semnat de toate partidele parlamentare. Elaborarea legii la minister a fost evident tărăgănată, Andronescu neezitând să exprime rezerve faţă de multe din reformele preconizate.

La un moment dat, Boc a muştruluit-o pe această temă în plină şedinţă de Guvern ameninţând-o cu demiterea. Chiar dacă şi conducerea PSD de atunci era iritată de tergiversările ministrului, episodul a înveninat considerabil relaţiile dintre PDL şi PSD care s-au terminat prin părăsirea guvernului de către miniştrii social-democraţi în octombrie 2009. La scurtă vreme după incidentul dintre Boc şi Andronescu, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a făcut celebra comparaţie cu broscoiul PSD care-i stă în gât.

În timpul scurtului mandat în guvernul PSD-PDL, Andronescu a anunţat că ministerul nu va mai recunoaşte o serie de diplome emise de Universitatea Spiru Haret. Aceasta a fost prima încercare serioasă a statului de a limita proporţiile escrocheriei prin care diverse universităţi acordau diplome fără valoare. Culmea, a şi reuşit, universitatea plătind şi acum daune cerute de unii dintre absolvenţii săi.

Când camerele video au pus capăt în mare parte copierii le examenul de bacalaureat, iar notele primite de absolvenţii liceului au scăzut dezastruos la sesiunea din 2011, Ecaterina Andronescu a venit cu un proiect de lege prin care cei care nu luau bacul puteau să urmeze un an studiile unei universităţi dispuse să-i primească şi apoi să încerce din nou. Reacţia opiniei publice a fost foarte dură faţă de un proiect ce nu făcea decât să încurajeze „loazele” din liceele României.

Ecaterina Andronescu a ajuns a treia oară ministru în primul guvern Ponta. După un al doilea an de promovabilitate foarte redusă la bacalaureat, Andronescu a venit cu un nou proiect, anume introducerea bacalaureatului profesional pentru cei care nu-şi doresc să facă studii superioare.

Din nou Andronescu a fost dur criticată pentru că ar fi dorit instituirea unui bacalaureat second hand prin care să crească nivelul de promovabilitate fără o creştere corespunzătoare a performanţei sistemului de educaţie. Predecesorul său la Ministerul Educaţiei, Daniel Funeriu, nu a ratat ocazia să o ia peste picior în repetate rânduri spunând că vrea să introducă „Bacul cu buletinul” sau „Bacalaureatul de frizerie”. Până la urmă, proiectul ministrului a eşuat.

 

 

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore