Zi ISTORICĂ în Ucraina. REFERENDUM în Crimeea privind ALIPIREA la Rusia. REZULTATE PRELIMINARE

REFERENDUM CRIMEEA. Locuitorii din peninsula ucraineană Crimeea au votat duminică în legătură cu alipirea la Rusia, într-un scrutin denunțat de întreaga lume, dar susținut de Moscova. Birourile de vot s-au închis la ora 20.00, ora României, şi potrivit unui sondaj realizat la ieșirea de la urne, 93% din alegători au votat pentru anexarea la Rusia.
Filip Stan
16 mart. 2014, 08:31
Zi ISTORICĂ în Ucraina. REFERENDUM în Crimeea privind ALIPIREA la Rusia. REZULTATE PRELIMINARE

UPDATE. Participarea la referendumul de duminică din republica autonomă ucraineană Crimeea a atins 73,4% la ora 18:00, potrivit datelor oficiale publicate de comisia electorală din peninsulă și difuzate de agenția de presă KrymInform.

„Au votat 1.122.999 de persoane” până la ora 18:00, potrivit președintelui comisiei electorale locale, Mihail Malișev. „La Sevastopol, participarea a atins 83,5%”, a precizat acesta.

În timp ce trupe rusești și miliții proruse sunt desfășurate în Crimeea, locuitorii din această regiune din sudul Ucrainei sunt chemați să aleagă între integrarea în Federația Rusă și o mai mare autonomie în cadrul Ucrainei.

În majoritatea oraşelor din Crimeea, cei care s-au grăbit să iasă la vot au fost persoanele proruse şi cei în vârstă care trăiesc cu nostalgia URSS.

„Premierul” prorus al Crimeei, Serghii Aksionov, a votat la Simferopol şi s-a declarat încrezător că la finalul votului „toată lumea vca fi fericită. „Este un moment istoric, începe o nouă eră”, a declarat el, în timp ce un bărbat care agita un steag ucrainean era împins de către gărzi.

La Bahcisarai, principalul oraş al comunităţii musulmane tătare din Crimeea, ai cărei lideri au îndemnat la boicotarea referendumului, singurii care au ieşit la vot au fost ucrainenii de origine rusă.

Participare de aproape 50%, până la prânz

Aproape jumătate dintre locuitorii Crimeei chemați să participe duminică la referendum și-au exprimat deja opțiunea la urne, a spus șeful guvernului local, Serghei Axionov.

La ora 12:30 locală, între 45% și 50% dintre locuitorii peninsulei ucrainene se prezentaseră deja la birourile de vot, în pofida ploii torențiale din primele ore ale dimineții, pentru a alege între integrarea în Federația Rusă și o mai mare autonomie în cadrul Ucrainei.Autoritățile locale speră ca peste 70% din populație să participe la această consultare, care a fost denunțată de Kiev și Occident și despre care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat sâmbătă că respectă dreptul internațional.

 

Numărul trupelor ruse din Crimeea, în continuă creştere

Rusia continuă să-și sporească efectivele militare din Crimeea, numărul soldaților ruși din peninsulă ajungând la 22.000, a declarat duminică ministrul apărării de la Kiev, Igor Teniuh.

În conformitate cu acordurile privind staționarea în Crimeea a flotei Rusiei la Marea Neagră, Moscova avea stabilită pentru 2014 o limită de 12.500 de militari pentru această peninsulă ucraineană, a spus Teniuh, într-un interviu pentru agenția de știri Interfax.

„Din păcate, într-o perioadă foarte scurtă de timp, acest număr de 12.500 a crescut la 22.000. Este o încălcare grosolană a acordurilor bilaterale și reprezintă dovada că Rusia și-a adus ilegal trupele pe teritoriul Crimeii”, a declarat el.Cifra era vineri de 18.400 de militari, a precizat Teniuh.

„Asistăm la creșterea numărului militarilor ruși în Crimeea și, prin urmare, forțele armate ucrainene iau măsurile corespunzătoare de-a lungul frontierei sudice”, a mai subliniat el.

Liderii europeni și președintele american Barack Obama au denunțat referendumul din Crimeea, spunând că este ilegitim și împotriva Constituției Ucrainei.

Citeşte şi Raport al Consiliului Europei: Referendumul din Crimeea este NECONSTITUŢIONAL

În această peninsulă locuită în majoritate de ruși, atașată în 1954 la decizia lui Nikita Hrușciov, de origine ucrainean, la o Ucraină care a părut întotdeauna îndepărtată pentru numeroși localnici, o largă majoritate ar urma să se pronunțe în favoarea unei uniuni formale cu Federația Rusă, mai ales că minoritățile ucraineană și tătară, care constituie împreună 37% din populație, au făcut apel la boicot.

Citeşte şi Vitali Kliciko: Soldaţii ucraineni vor rămâne în Crimeea după referendum

Primele rezultate parțiale ale referendumului cu privire la reatașarea Crimeii la Rusia vor fi cunoscute la puțin timp după închiderea birourilor de vot, după ora locală 20:00 (18:00 GMT).  Rezultatele finale ale votului, care va începe la ora locală 08:00 (06:00 GMT), vor fi anunțat luni dimineață.

Corectitudinea referendumului va fi supravegheată de 135 de observatori străini, proveniți din 23 de țări. Observatorii internaționali vor fi recunoscuți după o insignă roșie, în timp ce observatorii locali vor purta o insignă albastră.

Institutul de studii sociologice și politice al Republicii Crimeea a publicat în această săptămână un sondaj de opinie cu privire la rezultatul referendumului conform căruia 77% dintre alegători se vor pronunța pentru alipirea la Rusia.

Presa va fi autorizată să filmeze numărătoarea buletinelor de vot care vor fi împărțite în trei: cele care susțin alipirea de Rusia, cele care susțin o autonomie lărgită și cele anulate.

Militarii ucraineni aflați în Crimeea vor putea participa la vot dacă vor primi permisiunea ofițerilor superiori.

Pentru acest referendum au fost tipărite aproximativ 1,5 milioane de buletine de vot — număr care corespunde totalului populației cu drept de vot din republica autonomă plus 1%, conform organizatorilor. Bugetul organizării se ridică la suma de 1,3 milioane de euro și este acoperit integral din fondurile locale.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Ce semnifică salutul „Hristos a Înviat!” și cât timp trebuie folosit după Paște
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Pastila de slăbit care aduce revoluție în industria farmaceutică. Rezultatele spectaculoase
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza: Se strică vremea în București după Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai