Dispariţia cursei Malaysia Airlines, cu 239 de oameni la bord, încă ridică semne serioase de întrebare, mai ales că, după aproape o săptămână de căutări, nu s-au găsit nici un fel de rămăşiţe ale aeronavei, cu atât mai puţin ale victimelor.
Postările de Facebook în care se susține că avionul M370 ar fi fost găsit în Triunghiul Bermudelor au devenit virale, însă conțin linkuri care duc către unele sondaje inventate, cu scopul de a profita de pe urma interesului crescut față de acest subiect, scrie independent.co.uk. Apar filmuleţe cu bucăţi de avion şi interviuri inventate cu pasagerii care ar fi în viaţă, dar totul este de fapt o mare păcăleală. Specialiştii în internet avertizează că astef de spamuri s-au mai folosit şi la tsunami-ul japonez din 2011 sau la cutremurul din Filipine.
Citeşte şi
Pe de altă parte, şeful aviației civile din Malaezia a declarat că este posibil ca avionul Malaysia Airlines dispărut în urmă cu opt zile să se fi aflat la sol când au fost transmise unele semnale prin satelit, transmite Reuters.
Ultimul semnal ar fi fost recepționat de un satelit la aproape șapte ore după ce aeronava a ieșit de pe ecranele sistemului civil de control al traficului aerian, notează Sky News.
Acest lucru i-a determinat pe investigatori să-și extindă zona de căutare, după ce anterior au verificat Marea Chinei de Sud și împrejurimile insulelor Andaman și Nicobar. În prezent verifică două coridoare la vest de Malaezia, care acoperă mii de mile pătrate.
Pe de altă parte, ministrul transporturilor a precizat că sistemul de comunicații ACARS a fost dezactivat înaintea ultimului contact radio între avion și serviciul de control al traficului aerian. Oficialul a mai spus că pilotul și copilotul aeronavei nu au cerut să zboare împreună în cursa MH370. El a afirmat totodată că a solicitat mai multor țări, printre care SUA, China și Franța, date suplimentare obținute prin satelit, dar și că 25 de state sunt acum implicate în căutarea aeronavei dispărute.