Avionul Boeing 777-200 care efectua cursa MH 370 cu destinația Beijing a dispărut de pe monitoarele aparatelor radar civile la 8 martie, la o oră de la decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur, ora locală 00.41. Autoritățile malaeziene au stabilit că traiectoria avionului a fost modificată deliberat, nereușind încă să stabilească care a fost motivul care a determinat schimbarea.
De-a lungul ultimelor decenii la nivel mondial s-au înregistrat o întreagă serie de accidente aviatice majore care au stârnit semne de întrebare.
Zborul 007 al Korean Airlines
La 1 septembrie 1983, o aeronavă Boeing 747-230B aparținând Korean Airlines a fost doborâtă de un avion Suhoi Su-15, în vestul Insulei Sahalin din Marea Japoniei. Toți cei 269 de oameni aflați la bord și echipajul au fost omorâți, printre victime aflându-se și congresmanul american Lawrence McDonald.
Inițial Moscova a negat incidentul, dar ulterior liderii sovietici au precizat că avionul se afla într-o misiune de spionaj care deviase de la traseul autorizat, de la New York către Seul prin Alaska. Doborârea avionului KAL007 a fost considerată unul dintre cele mai sângeroase incidente ale războiului rece.
O anchetă desfășurată în 1993 de Organizația Internațională de Aviație Civilă a concluzionat că piloții au interacționat necorespunzător cu sistemul de pilotaj automat, determinând devierea de la cursul stabilit. Ca urmare a acestui incident sângeros, președintele american Ronald Reagan a anunțat la 16 septembrie 1983 folosirea gratuită în scopuri civile a serviciului de localizare prin GPS pentru evitarea unor erori de navigație în viitor.
Zborul 123 al Japan Airlines
La 12 august 1985, un avion Boeing 747 zburând de la Tokyo în direcția Osaka s-a prăbușit pe Muntele Takamagahara, la Ueno, din prefectura Gunma, la doar 40 de minute de la decolare.
Aproximativ 520 de oameni au murit și patru au supraviețuit acestui accident, considerat prăbușirea cu cele mai multe victime din istorie.
Cauza accidentului a constat în repararea neadecvată a unei componente a avionului cu șapte ani înainte, componentă care s-a desprins în timpul zborului și a afectat sistemele hidraulice. Avionul s-a înscris pe o violentă spirală descendentă, timp de 32 de minute, până la impactul cu solul, timp suficient ca pasagerii să înțeleagă că este ultimul lor zbor și să-și transmită ultimele mesaje.
Controlorii de trafic aerian americani din baza americană din Yokota au recepționat apelul de ajutor al echipajului aeronavei și au localizat locul prăbușirii avionului la doar 20 de minute de la impact cu ajutorul unei aeronave militare C-130 Hercules, având pregătite echipe de salvare, însă nu au primit acceptul autorităților nipone să intervină în zona respectivă. Decizia autorităților nipone de a se ocupa singure de operațiunea de salvare a stârnit critici în sensul că, dacă nu ar fi fost lansată cu întârziere, ar fi fost posibil să se găsească mai mulți supraviețuitori.
Zborul 655 al Iran Air
Un avion de pasageri aparținând liniilor aeriene iraniene ce a decolat de la Teheran cu direcția Dubai a fost doborât de crucișătorul american USS Vincennes la 3 iulie 1988, toți cei 290 de pasageri, inclusiv membrii echipajului, fiind omorâți.
Atacul a avut loc în spațiul aerian al Iranului, deasupra Golfului Persic, guvernul de la Teheran acuzând de neglijență echipajul de comandă de pe crucișătorul USS Vincennes.
Aparatul Airbus A300 fusese identificat de crucișătorul american, conform explicațiilor ulterioare ale autorităților americane, drept un avion de luptă F-14 Tomcat.
Zborul 185 al Silk Air
Un aparat Boeing 737-36N, aparținând Silk Air, s-a prăbușit la 19 decembrie 1997, în râul Musi din sudul Insulei Sumatra (Indonezia), toți cei 97 de pasageri și cei 7 membri ai echipajului murind în urma impactului.
Citeşte şi Avionul malaezian a fost DETURNAT: Poliţia face PERCHEZIŢIE la locuinţa PILOTULUI
Comitetul național indonezian pentru siguranța călătoriilor nu a putut stabili care a fost cauza care a determinat cauza accidentului, organismul american omolog stabilind că folosirea greșită a comenzilor avionului de către echipaj, cel mai probabil de către căpitan, a fost ceea ce a determinat prăbușirea avionului.
Citeşte şi Un bărbat care a urcat în avionul dispărut a PRESIMŢIT că NU se mai ÎNTOARCE. Ce i-a spus soţiei lui
Zborul 990 al Egypt Air
Avionul Boeing 767, care decolase de pe aeroportul internațional John F. Kennedy din New York cu destinația Cairo, s-a prăbușit la 31 octombrie 1999 în Oceanul Atlantic, toți cei 217 pasageri și membri ai echipajului murind în urma impactului. Autoritățile egiptene au avansat ca posibile cauze ale prăbușirii avionului lipsa funcționării corecte a sistemelor de control ale avionului, însă Comitetul național american pentru siguranța transportului a avansat ca teorie sinuciderea copilotului.
Zborul 447 Air France
La 1 iunie 2009, un aparat Airbus A330 aparținând Air France s-a prăbușit în Oceanul Atlantic după ce decolase de la Rio de Janeiro cu destinația Paris, iar toți cei 228 de oameni aflați la bord au murit.
Cutiile negre ale avionului au fost recuperate din apele oceanului abia în mai 2011.
Un raport al autorităților franceze emis în iulie 2012 concluziona că funcționarea sondelor Pitot a fost afectată de cristale de gheață, iar pilotul automat s-a deconectat, echipajul reacționând greșit în încercarea de redresare a avionului.
Citeşte şi AVIONUL DISPĂRUT ar fi fost descoperit în TRIUNGHIUL BERMUDELOR. Nebunie pe Facebook