Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a început, miercurea trecută, la Bucureşti, a patra misiune de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu România.
Delegaţia se va afla la Bucureşti până pe 6 februarie, având programate întâlniri cu autorităţile române, precum şi cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, băncilor şi societăţii civile.
Duminica trecută, preşedintele Traian Băsescu a precizat că împreună cu premierul Emil Boc au ajuns la concluzia că va trebui negociată, pentru noua scrisoare a Guvernului către FMI, o reprogramare a liberalizării preţurilor la gaze şi energie.
„Astăzi (duminică – n.r.) am avut o discuţie şi cu primul-ministru cu privire la misiunea de evaluare pe care o fac Fondul, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Punctul de vedere la care am ajuns este că România va fi cu toate obiectivele îndeplinite, în linii mari – atât deficitele, cât şi deficitul de cont curent, cât şi nivelul de arierate, cât şi nivelul de îndatorare, toate sunt sub control, inclusiv procesele de pregătire a licitaţiilor pentru angajarea managerilor privaţi la marile companii de stat. Singurul lucru care am stabilit împreună că va trebui negociat pentru noua scrisoare a Guvernului către Fond este legat de o replanificare a liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze – atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici, dacă ne referim la gaze”, a spus Băsescu.
El a explicat că, în actuala scrisoare a Guvernului României, în actualul acord pe care îl avem cu Fondul, cu Uniunea Europeană şi cu Banca Mondială, liberalizarea este prevăzută, pentru economie în 2013, iar pentru populaţie în 2015.
„Concluzia la care am ajuns în discuţiile cu premierul Boc a fost că va trebui să încercăm o reprogramare a liberalizării preţurilor la gaze pentru populaţie la orizontul anului 2020 şi, în consecinţă, şi preţul pentru agenţii economici va trebui să vină undeva în 2015-2017, faţă de 2013, cât este acum. Vom vedea dacă reuşim. Aceste termene au fost asumate de România la intrarea în Uniunea Europeană – 2013-2015 – şi practic le renegociem, plecând de la realitatea puterii de plată a cetăţenilor români, dar şi a economiei româneşti. Cam asta, în câteva cuvinte’, a completat preşedintele.
Misiunea anterioară a delegaţiei comune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a avut loc în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare în cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu România.