Avionul malaezian dispărut: De ce pasagerii nu au folosit telefoanele mobile

A trecut peste o săptămână decât zborul MH370 al Malaysia Airlines a dispărut în timp ce se îndrepta de la Kuala Lumpur ctre Beijing, China. Căutarea avionului, acum parte dintr-o investigaţie criminală, se întinde pe mii de kilometri. Una din întrebările tuturor este de ce pasagerii nu şi-au folosit telefoanele mobile, dacă avionul a fost deturnat?
Alina Costache
18 mart. 2014, 18:46
Avionul malaezian dispărut: De ce pasagerii nu au folosit telefoanele mobile

Când teroriştii au preluat controlul asupra a patru avioane pe 11 septembrie 2001 şi le-au îndreptat către New York şi Washington, pasagerii şi însoţitorii de zbor disperaţi au început să sune acasă la familii, la compania aviatică şi la autorităţi. Dar când zborul Malaysia Airlines 370 şi-a schimbat ruta în mijlocul nopţii, deasupra Golfului Thailandei, a fost linişte. Din ceea ce au aflat investigatorii, nu au existat telefoane sau mesaje pe Internet sau alte forme de comunicare din partea pasagerilor din acel avion.

„Se fac încă verificări şi sunt milioane de înregistrări de procesat„, a declarat Ahmad Jauhari Yahya, directorul executiva al Malaysia Airlines.

Absenţa aparentă a oricărui mesaj din avion într-o eră a comunicaţiilor mobile a stârnit dezbateri printre piloţi, specialişti în comunicaţii şi alţii. Cei mai mulţi pasageri erau din China şi din Malaezia, unde telefoanele mobile se folosesc extrem de mult.

Există teoria că avionul zbura prea sus pentru ca electronicele personale să funcţioneze, iar alţii spun că pasagerii poate nu au încercat deloc să sune sau să trimită mesaje.

Potrivit radarului militar, avionul zbura extrem de sus imediat după ce s-a întors din drum – la circa 13.700 de metri, mai mult decât înălţimea maximă de 13.100 de metri reglementată pentru un Boeing 777-200. Apoi, avionul a coborât în timp ce traversa Malaezia peninsulară la 7.000 de metri, iar apoi a urcat la  8.900 de metri, unde a rămas în modul de croazieră.

Vincent Lau, profesor de electronică specializat în comunicaţii wireless la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie Hong Kong, spune că altitudinea ar fi fost prea mare pentru ca pasagerii să se conecteze la staţiile de pe sol, chiar dacă telefoanele ar fi fost pornite în timpul zborului.

Avioanele deturnate pe 11 septembrie zburau foarte jos, către ţinte urbane, când pasagerii şi însoţitorii de zbor au sunat din aeronave. Un avion aflat la o altitudine precum cea a zborului 370 nu mai primeşte aproape deloc semnal de la staţiile terestre.

Mai mult, metalul din avion reduce semnalul celularelor. Dacă un pasager ar fi presat un telefon mobil pe o fereastră de plastic, cu o linie directă către un turn de telefonie, atunci este posibil să se fi realizat o conexiune chiar şi la o altitudine mare, întrucât plasticul nu blochează semnalele.

Multe avioane poartă telefoane folosind tehnologia radio sau prin satelit, iar aeronava Malaysia Airlines era echipată cu ele în clasa business. Avionul a continuat să trimită „ping”-uri către sateliţi la şapte ore după ce ar fi fost deturnată.

Aceste telefoane fac parte din sistemul de divertisment al avioanelor. Dacă cineva ar fi oprit în mod deliberat echipamentele de comunicaţii, ar fi oprit şi sistemul de divertisment pentru ca pasagerii să nu vadă pe hartă că zboară în direcţia opusă, a spus un expert în telecomunicaţii care a insistat să rămână anonim întrucât nu era autorizat să vorbească cu mass media. Dacă sistemul era oprit, nici telefoanele de la bord nu funcţionau.

Rudele unor pasageri spun că telefoanele lor sunau la câteva zile după dispariţia avionului. Experţii în telecomunicaţii spun că acest lucru nu înseamnă că telefoanele funcţionează – un ton de apel poate fi auzit în timp ce sistemul internaţional de telefonie caută telefonul şi încearcă să se conecteze la el. În plus, niciun pasager nu a răspus la telefon.

Investigatorii nu ştiu dacă cineva de la bordul avionului măcar a încercat să sune. Pasagerii devin rapid inconştienţi dacă avionul a fost depresurizat atunci când a urcat la o altitudine neobişnuit de mare, imediat după ce s-a întors din drum. Cine a deturnat avionul putea să oprească eliberarea măştilor de oxigen, iar în acest caz pasagerii ar fi murit în câteva minute. La o altitudine de 13.700 de metri, oamenii pot fi conştienţi fără un supliment de oxigen doar 9-15 secunde, în timp ce la 6.700 de metri pot fi conştienţi între 5-10 minute fără acel supliment.

Telefonia mobilă în vestul Chinei şi în nordul Kazakhstan este disponibilă aproape peste tot, aşa că oamenii se întreabă de ce nu a sunat nimeni dacă avionul s-ar fi dus înspre nord şi ar fi aterizat în siguranţă, în loc să zboare spre sud, peste Oceanul Indian, unde să rămână fără combustibil.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care turiștii o evită. A nins, peisajele sunt spectaculoase, zăpada e perfectă pentru a schia, dar oamenii fug de ea
Capital.ro
Adevărul despre Cristela Georgescu. Cutremur în direct la TV: Nu sunt...
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în compoziția sarmalelor ca să iasă mult mai gustoase. De asta le ies mereu mult mai pufoase
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Iisus Hristos, între mit și realitate. Dezvăluiri științifice și istorice: „Imaginile tradiționale sunt în mare parte inexacte”
wowbiz.ro
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Spațiul Schengen, coșmar pentru români. Măsurile luate de mai multe state
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Cât a ajuns să coste o porție de sarmale cu mămăligă și ardei iute la Târgul de Crăciun din Drumul Taberei
Cancan.ro
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț teribil despre Călin Georgescu. România nu scapă: 60 de zile îi sunt suficiente
StirileBZI
Cu cât vor fi indexate pensiile în ianuarie 2025! Vestea rea dată șeful Casei de Pensii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
"Adio, iubirile mele!” - Andreea și bebelușul ei au murit! Detalii șocante
substantial.ro
Zece state UE propun înăsprirea sancțiunilor energetice împotriva Rusiei
MediaFlux
Franciza Floria – oportunitate de afaceri cu parfum de profit
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bill Gates: „Doar trei domenii vor supraviețui”. Inteligența artificială evoluează într-un ritm amețitor