BUTOI CU PULBERE la graniţele României: Situaţie tensionată între Rusia şi UE. Ucrainenii pot face uz de armă

Situația este din nou extrem de tensionată miercuri între Moscova și Occident, la o zi după alipirea formală a Crimeii la Rusia și în ajunul unui summit european privind noi sancțiuni, scrie AFP într-un comentariu.
Filip Stan
19 mart. 2014, 09:57
BUTOI CU PULBERE la graniţele României: Situaţie tensionată între Rusia şi UE. Ucrainenii pot face uz de armă

Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un tratat istoric de alipire a Crimeii la Rusia. Atât Kievul, cât și occidentalii au condamnat imediat respectivul tratat.

Tot marți, un militar ucrainean a fost ucis la Simferopol, în cursul unei tentative de asalt împotriva unității sale militare, somată, ca și celelalte unități ucrainene din Crimeea, să se ralieze noii tutele rusești sau să plece. Acest incident a determinat Kievul să le permită oficial soldaților săi aflați încă în peninsulă să pună mâna pe arme pentru a se apăra.

Alipirea Crimeii la Rusia, realizată împreună cu noii lideri proruși din peninsulă, a intrat în vigoare de marți, chiar dacă parlamentul rus trebuie să voteze și o lege în acest sens, o simplă formalitate.

Președintele ucrainean interimar Olexandr Turcinov l-a acuzat pe Vladimir Putin că urmează exemplul Germaniei naziste, care a anexat teritorii înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, iar ministrul ucrainean al justiției, Pavlo Petrenko, a spus că Ucraina își rezervă dreptul de a confisca bunurile Rusiei dacă aceasta aprobă ”naționalizarea” proprietăților statului ucrainean în Crimeea.

În opinia premierului ucrainean, Arseni Iațeniuk, conflictul din Crimeea trece de la ”faza politică la cea militară”.

Din partea americană, președintele Barack Obama i-a invitat pe liderii din G-7 (SUA, Japonia, Canada, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia) și Uniunea Europeană să se întrunească săptămâna viitoare la Haga pentru a dezbate situația din Ucraina. Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a avertizat că o eventuală incursiune a Rusiei în estul Ucrainei reprezintă un act ”scandalos”.

Vicepreședintele american Joe Biden își continuă la rândul său miercuri turneul în Polonia și țările baltice, destinat să liniștească respectivele țări aliate, care sunt preocupate în legătură cu agresivitatea Moscovei.

”Anexarea Crimeii este ilegală și ilegitimă, și țările aliate din cadrul NATO nu o recunosc”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Ministrul britanic de externe, Willian Hague, a anunțat la rândul său suspendarea oricărei cooperări militare cu Moscova, estimând ca foarte probabilă excluderea Rusiei din G-8 (G-7 plus Rusia).

Calificând anexarea Crimeii ca fiind ”contrară dreptului internațional”, cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat totuși că dialogul cu Rusia trebuie să continue, iar președintele francez, François Hollande, a făcut apel la adoptarea unui ”răspuns european puternic și coordonat” la summitul european care va avea loc joi și vineri.

Premierul japonez, Shinzo Abe, a anunțat și el că țara sa ”va examina noi măsuri față de Rusia, cooperând totodată cu țările din G-7 și cu alte state”.

Alipirea Crimeii este ”contrară dreptului internațional”, a avertizat, de asemenea, președintele Confederației Elvețiene, Didier Burkhalter, a cărui țară deține președinția în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).   

Putin, în schimb, a afirmat că Moscova nu dorește ”scindarea Ucrainei”. ”Nu avem nevoie de aceasta”, a adăugat el. Crimeea, care aparținea Rusiei în cadrul URSS, a fost oferită Ucrainei în 1954 de către Nikita Hrușciov. 

Șeful statului rus i-a denunțat pe occidentali, care au decretat sancțiuni împotriva Moscovei, afirmând că aceștia ”au trecut linia roșie” și se comportă ”într-o manieră iresponsabilă” în criza ucraineană.Sancțiunile anunțate luni, mai degrabă simbolice, se referă la un număr limitat de înalți responsabili ruși și ucraineni proruși.

Potrivit Casei Albe, 11 persoane sunt vizate: șapte ruși și patru persoane acuzate de complicitate cu Rusia în Ucraina, inclusiv președintele demis Viktor Ianukovici, un consilier și doi lideri separatiști din Crimeea, Serghei Axionov și Volodimir Konstantinov.

Miniștrii europeni de externe au adoptat și ei sancțiuni — restricții privind vizele și blocări de bunuri — împotriva a 21 de responsabili ucraineni și ruși.

AFP notează că astfel de sancțiuni sunt inedite în istoria relațiilor UE-Rusia de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că sancțiunile sunt ”inacceptabile” și că vor avea consecințe.

Opțiunea militară fiind exclusă, occidentalii contează pe impactul unei izolări internaționale crescânde a Rusiei. Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, care figurează printre principalii parteneri ai Moscovei, își rezervă posibilitatea de a impune sancțiuni economice și comerciale.

Miercuri, Bruxellesul urmează să dezvăluie detaliile planului său de ajutor de un miliard de euro pentru Kiev.

Șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, a declarat că Parisul ar putea suspenda vânzarea către Moscova a două nave polivalente Mistral, convenită printr-un contract semnat în 2011.

El a indicat totodată că președintele rus este în continuare invitat pe 6 iunie în Franța la ceremoniile consacrate împlinirii a 70 de ani de la Debarcarea forțelor aliate.

Liderul de la Kremlin, a cărui poziție este întărită de referendumul din Crimeea și a cărui popularitate în Rusia a bătut recordul de la realegerea sa la conducerea statului în mai 2012, a arătat în mod clar că rămâne imperturbabil la amenințările occidentale. 

DailyBusiness
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Prezența la urne a depășit 37%. Românii se mobilizează
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Jucătorii FCSB nu au votat la alegerile pentru președintele României! Decizia luată în cantonamentul echipei
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl prepari acasă
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Cine intră în turul 2, conform EXIT POLL-ului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
substantial.ro
Femeile din Finlanda se pregătesc pentru urgențe în contextul tensiunilor cu Rusia
MediaFlux
A MURIT în SECȚIA DE VOTARE! ȘOC total la ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”