„Noi avem relația specială cu Republica Moldova, dar prea multă marjă de manevră nu avem. Din punctul meu de vedere, cred că există riscuri foarte mari ca Republica Moldova să fie supusă unor presiuni imense în acest proces de apropiere de Uniunea Europeană. Aici am putea să sprijinim, aici am putea prin demersurile pe care le facem pe de o parte pe lângă celelalte state membre să sprijinim accelerarea diferitelor măsuri care trebuie să fie întreprinse în perioada imediat viitoare și pe de altă parte să acordăm sprijin Republicii Moldova în acest proces de apropiere de UE, pentru că eforturile trebuie să fie făcute de ambele părți, nu numai la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, dar și în Republica Moldova trebuie să continue procesul de reformă, trebuie să continue procesul de modernizare a statului din Republica Moldova. Sunt condiții absolut necesare pentru apropierea de Uniunea Europeană”, a declarat Orban.
El spune că în prezent este puțin probabil ca Rusia să anexeze Transnistria, însă nu exclude această posibilitate.
„În momentul de față, mi se pare puțin probabil că Rusia va proceda similar ca în cazul Crimeei, dar nu putem în momentul de față anticipa cum vor evolua lucrurile, nu putem anticipa dacă va fi un conflict armat între Ucraina și Rusia. Foarte probabil că nu, dar nu poate fi exclus acest lucru, nu putem anticipa cum vor reacționa politicienii ruși, Putin, la sancțiunile suplimentare, care vor fi adoptate nu numai de către SUA și UE, dar vedeți și de către alte țări, de exemplu, Japonia a anunțat că se raliază acestor sancțiuni. Mă aștept ca și alte state să se ralieze acestor sancțiuni, pentru că ceea ce a făcut Federația Rusă este extrem de periculos pentru foarte multe țări. Și o să iau cazul chinez. Una dintre marile probleme pentru China este menținerea unității țării și nu atât în relația cu tibetanii, cât mai ales cu ungurii”, consideră Leonard Orban.
Fostul ministru al Afacerilor Europene crede că sancțiunile la adresa Rusiei vor avea un impact negativ asupra Moscovei.
„Este evident că sancțiunile indiferent de dimensiunea lor vor avea un efect nu imediat, poate, dar pe termen mediu și pe termen lung efectul va fi extrem de negativ asupra Federației Ruse. Și atunci bineînțeles că Rusia dorește să forțeze cumva mâna Occidentului fie să limiteze aceste sancțiuni, fie să nu fie introduse aceste sancțiuni. Ce vizează, ce urmărește, nu putem decât să speculăm, eventual o repetare a situației din Crimeea în estul Ucrainei, deși președintele Putin a spus că se vor opri la Crimeea. Poate alte țări, alte regiuni, vezi Transnistria, vezi Osetia de Sud și Abhazia. Deci există anumite riscuri, dar toată lumea se întreabă cât de departe dorește să meargă Rusia în momentul de față”, a arătat el.
În opinia lui Leonard Orban, în momentul de față, sancțiunile Statelor Unite la adresa Rusiei au un efect mai mare asupra Federației Ruse și un efect limitat asupra Statelor Unite.