ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ: Calculele au arătat că, la Ecuator, de echinocţiul de primăvară şi de toamnă, ziua este cu 14 minute mai lungă decât noaptea. Această diferenţă creşte odată cu înaintarea spre Poli.
Data la care durata dintre apus şi răsărit este de exact 12 ore poartă numele de echilux. Însă, întrucât timpul apusului şi al răsăritului diferă în funcţie de latitudine şi longitudine, asta se întâmplă şi în cadrul equiluxului. În schimb, echinocţiul este un moment precis, o dată comună tuturor persoanelor de pe Pământ.
ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare şi începând de la această dată durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.
În emisfera sudică a Pământului fenomenul este invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte şase luni.