Limitarea comisioanelor interbancare la platile cu cardul la comercianti, la 0,2% pentru cardurile de debit si respectiv 0,3% pentru cele de credit este mentinuta in noua varianta a proiectului de lege privind aceste comisioane, republicata recent de Finante pe site-ul sau, scrie avocatnet.ro.
Totusi, Dan Manolescu, secretar de stat in MFP, a precizat in luna februarie, conform Mediafax, ca reducerea comisioanelor interbancare pana la limita de 0,2% si respectiv 0,3% ar putea fi realizata in doua trepte.
Citeşte şi Guvernul a AMÂNAT proiectul care limitează tranzacţiile în numerar şi reduce comisioanele bancare
„Propunerea de azi (n.r. 27 februarie) a fost de a exista un pas intermediar al reducerii (n.r. comisioanelor interbancare). Pana cand regulamentul UE se aproba o sa existe o plafonare intermediara, asteptam propuneri din partea celor care au participat astazi la discutii care ar fi acest nivel si care ar fi perioada de implementare in pasi”, a afirmat in februarie Dan Manolescu.
Declaratia sa a venit ca urmare a faptului ca investitorii straini au solicitat autoritatilor sa amane proiectul privind limitarea comisioanelor interbancare.
Reducerea in doua etape, mentionata de secretarul de stat in MFP nu se regaseste insa in noua varianta a proiectului de lege, republicata recent de MFP pe pagina sa de internet.
Citeşte şi Câţi bani pierdem când folosim bancomatele
Conform documentului propus de Finante, comisioanele interbancare pe care banca emitenta a unui card le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se accepta plata la comerciant, urmeaza sa fie limitate la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit.
Daca bancile nu vor respecta aceste plafoane, atunci ar putea fi amendate cu pana la 200.000 lei.
Mai mult, daca proiectul va intra in vigoare, atunci plafoanele se vor aplica nu doar acordurilor noi semnate intre banci si comercianti, ci si celor aflate in derulare.
Vezi mai multe amănunte aici.