Anzu wyliei este o creatură dubioasă, asemănătoare cu păsările, care are o creastă osoasă pe cap, are cioc şi o coadă lungă precum şopârlele.
Animalul a fost identificat din rămăşiţele a trei schelete colectate în North şi South Dakota.
„Anzu este foarte ciudată, chiar şi pentru un dinozaur. Craniul are o creastă subţire şi înaltă, are un cioc imens cu margini ascuţite”, a declarat Hans Sue, de la Smithsonian National Museum of NAtural History din Washington DC. Ciocul ar fi fost folosit pentru a tăiat vegetaţia, dar şi carnea.
Dinozaurul era cât o maşină mică şi avea gheare şi pene pe braţele superioare. Creatura aparţine unui grup de dinozauri cunoscut drept Oviraptosauria. Cele mai multe rămăşiţe ale lor vin din centrul şi estul Asiei.
Oasele lui Anzu sunt primele dovezi ale existenţei oviraptosaurilor în America de Nord.
Specimenele au fost găsite într-o formaţiune geologică cunoscută drept Hell Creek, sursa a numeroase fosile de dinozauri.
Oamenii de ştiinţă au poreclit noul dinozaur drept „găina din iad”, din cauza înfăţişării sale şi a locului unde a fost găsit.
Site-ul Hell Creek este important întrucât s-a format în ultimele două milioane de ani ale Cretacicului, chiar înainte ca dinozaurii să fie ucişi de impactul unui asteroid. Mulţi experţi spun că dinozauri erau deja în declin pe atunci, din cauza schimbărilor climatice. Dar, potrivit dr. Sue şi echipei sale, descoperirea lui Anzu oferă mai multe dovezi că speciile de dinozauri încă mai evoluau, iar populaţiile lor era diverse şi „înfloritoare”.
„Această descoperire susţine ideea că o extincţie în masă a fost cauzată de impactul unui asteroid imens, în urmă cu 66 de milioane de ani. ESte clar că dinozaurii erau mulţi şi diferiţi până la sfârşit”, a precizat dr. Sue.
Până acum au fost descoperite o mie de specii de dinozauri, iar experţii cred că mai sunt încă câteva mii de găsit.