Administratorul firmei Tei Rezidențial SRL, Constantin Ciorăscu, a fost trimis în judecată vineri de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru ucidere din culpă, în dosarul privindu-l pe Ionuț, copilul ucis de maidanezi, potrivit Agerpres.
Alături de Ciorăscu, au mai fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă persoanele juridice SC Tei Rezidențial SRL București și Administrația Domeniului Public Sector 2 București.
ULTIMELE CLIPE din viaţa lui Ionuţ, copilul ucis de câini, povestite de părinţi
„Diferența existentă în ceea ce privește încadrarea juridică a infracțiunii de ucidere din culpă reținută în sarcina persoanelor juridice, față de cea reținută în sarcina persoanei fizice, are la bază succesiunea de legi penale care a intervenit din momentul săvârșirii faptei și până în prezent. Astfel, dacă în cazul răspunderii persoanei fizice limitele inițiale de pedeapsă au fost păstrate și de noul Cod penal — închisoare de la 2 la 7 ani—, în materia răspunderii penale a persoanei juridice a intervenit o creștere a limitelor de amendă, în virtutea dispozițiilor din noul Cod penal”, precizează comunicatul.
În sarcina persoanei fizice a fost reținută infracțiunea din Codul penal în vigoare, iar în ceea ce privește răspunderea persoanelor juridice s-a aplicat excepția care decurge din principiul aplicării legii penale mai favorabile.
Potrivit anchetatorilor, Administrația Domeniului Public Sector 2 București nu a luat măsuri corespunzătoare de împrejmuire/delimitare a zonei amenajate a Parcului Tei de terenul viran aflat în imediata vecinătate, fapt care a permis trecerea celor doi minori într-o zonă sălbatică și a creat condițiile pentru intrarea acestora pe un teren privat neîngrădit, păzit de șapte câini, al căror atac a condus la decesul unui minor.
„De asemenea, în sarcina inculpaților SC Rezidențial SRL București și Ciorăscu Constantin (în calitate de administrator al acestei societăți) s-a reținut faptul că nu au asigurat cadrul organizatoric apt să preîntâmpine atacul canin asupra minorului A.I.C., prin menținerea integrității împrejmuirii, pentru ținerea câinilor societății exclusiv în interiorul perimetrului îngrădit al firmei și prin îndeplinirea obligațiilor ce decurg din legislația referitoare la deținerea de câini, inclusiv a celor periculoși sau agresivi, împrejurări care au dus la moartea minorului A.I.C”, se arată în comunicat.
Dosarul a fost înaintat spre soluționare Judecătoriei Sectorului 2 București.
Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini, pe un teren din apropierea Parcului Tei.
Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul preciza că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.