BAC 2014: Mihnea Costoiu a declarat într-o conferinţă de presă că este necesar ca universităţile să se implice în pregătirea elevilor nu doar pentru admitere, aşa cum se întâmplă în prezent, ci şi pentru examenul de Bacalaureat, care în ultimii ani a arătat că nivelul de pregătire al tinerilor este foarte scăzut.
„Există câteva exemple foarte bune de universităţi care realizează pregătiri în vederea admiterii la facultate. Sunt exemple foarte bune şi îi rog pe rectori nu doar să facă pregătire pentru admiterea la facultate în domeniile în care se pregătesc tinerii, ci să îi pregătească inclusiv, pe cei care doresc, pentru examenul de Bacalaureat”, a declarat Mihnea Costoiu.
Acesta a spus că este un lucru evident că rezultatele la Bacalaureat sunt foarte slabe şi că experienţa profesorilor universitari poate fi fructificată pentru îmbuătăţirea situaţiei.
UBB ar putea începe pregătirile de luna viitoare
Cadrele didactice din UBB fac de câţiva ani de zile pregătiri în vederea admiterii cu tinerii care doresc să se înscrie la o facultate. Unele facultăţi oferă aceste cursuri gratuit, altele contra cost.
BAC 2014: Rectorul UBB Ioan Aurel Pop a declarat joi, la aceeaşi conferinţă de pesă, că propunerea ministrului este una normală şi că universitatea va găsi soluţii pentru a se implica în pregătirea tinerilor pentru Bacalaureat.
Rectorul a spus chiar că este foarte posibil ca orele de pregătire să înceapă din luna aprilie a acestui an.
Ioan Aurel Pop a subliniat că universitatea are tot interesul să participe la creşterea nivelului de cunoştinţe al elevilor, deoarece aceştia vor devenii studenţi ai universităţii.
„Şi noi avem interes în mediul clujean şi în toate extensiunile pe care le avem în Transilvania să avem rezultate deosebite la Bacalaureat. Asta nu înseamnă că profesorii de liceu de acum încolo să nu mai facă pregătire. Eu cred că şi în licee trebuie făcute pregătiri pentru că Bacalaureatul în ultimii ani a scăzut teribil de mult. Trebuie făcut ceva pentru creşterea calităţii Bacalaureatului şi pentru creşterea numărului celor care iau notă de trecere”, a mai spus Ioan Aurel Pop.
El a mai spus că mai prin aceste ore de pregătire s-ar putea reolva şi o problemă a învăţământului superior, care periodic înregistrează scăderi a numărului de studenţi care se înscriu la anumite specializări.
„Interesul în ultima vreme a scăzut, de exemplu noi avem o tradiţie extraordinară în domeniul fizicii, în cercetarea fundamentală în fizică şi de vreo zece ani nu mai avem la admitere solicitări, nu se mai înscriu studenţii pentru specializarea fizică. Şi la Iaşi şi la Bucureşti se întâmplă. Cel puţin în acest an, în domeniile în care se simte acest lucru trebuie să facem pregătire cu tinerii din licee care doresc să participe”, a mai spus rectorul clujean.
Costoiu a participat joi, alături de comisarul European Dacian Cioloş şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, la „Cluj Innovation Days”, organizat de Cluster IT Cluj.